Nie ma to jak chleb własnej roboty. Taki zawsze smakuje najlepiej, plus ta satysfakcja własnego wypieku – bezcenne. Rodzajów chleba jest naprawdę wiele: żytnie, pszenne, z mieszanymi mąkami, a nawet z samych ziaren. Na blogu znajdziecie już przepis na domowy chleb żytni ze słonecznikiem. Teraz spróbowałam jeszcze zupełnie czegoś innego i upiekłam słodki chleb z puree z dyni. Ten jesienny chlebek dyniowy świetnie smakuje z dżemem ale również można go jeść samego. Jeżeli macie ochotę na coś innego niż zwykły chleb, to zapraszam na poniższy przepis w jesiennym klimacie.
Do przygotowania jesiennego chlebka dyniowego potrzeba:
-
2 jajka,
-
1/3 szklanki oleju,
-
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
-
1/3 szklanki cukru trzcinowego,
-
2 płaskie łyżeczki cynamonu,
-
1/3 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej,
-
1 łyżeczka aromatu waniliowego,
-
2/3 szklanki mleka migdałowego,
-
1 i 1/2 szklanki pure z dyni,
-
szczypta soli,
-
pestki dyni do posypania.
Wykonanie jesiennego chlebka dyniowego
Chlebek dyniowy najłatwiej przygotowuje się w dwóch miskach. Do pierwszej wlewamy wszystkie mokre składniki: olej, mleko, jajka i aromat, a następnie mieszamy. W drugiej misce łączymy mąkę, cukier oraz przyprawy. Zawartość miski z mokrymi składnikami przelewamy do miski z suchymi. Dokładnie mieszamy razem, a na sam koniec dodajemy puree z dyni. Na początku wpisu jest odnośnik jak je wykonać. Gotowe ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posypujemy pestkami dyni. Chlebek dyniowy pieczemy w temperaturze 180 C około 50 minut.
Smacznego!

Jesienny chlebek dyniowy.