fbpx

Domowy chleb żytni ze słonecznikiem

Domowy-chleb-zytni

Nie ma nic lepszego niż zapach pieczonego chleba o poranku. Świeży chleb dopiero co wyciągnięty z piekarnika jest najlepszy. Lekko chrupiąca skórka i duża ilość ziaren słonecznika sprawiają, że tak naprawdę możemy go jeść bez żadnego dodatku.

Do przygotowania domowego chleba żytniego ze słonecznikiem potrzeba:

  • 4 szklanki mąki żytniej,
  • 500 ml wody,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 2 szklanki nasion słonecznika,
  • 1 szklanka siemienia lnianego,
  • 1 łyżka soli,
  • 40 g drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • trochę ciepłej wody do rozpuszczenia drożdży.

Wykonanie domowego chleba żytniego ze słonecznikiem

W pierwszej kolejności rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie i dodajemy cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy resztę ciasta na chleb. Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy do niej masło klarowane, sól, ziarna słonecznika (trochę odkładamy do posypania chleba na wierzchu) i siemię lniane. Wszystkie składniki mieszamy i wlewamy rozpuszczone drożdże. Gotowe ciasto na chleb będzie miało lekko kleistą konsystencję. Przykrywamy miskę i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce aby ciasto jeszcze trochę wyrosło. Następnie przekładamy ciasto na chleb do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Górę chleba posypujemy resztą pozostawionych wcześniej ziaren słonecznika i przykrywamy papierem do pieczenia. Dzięki temu chleb od góry nie będzie zbyt twardy i nie popęka podczas pieczenia. Mój chleb żytni piekłam ponad godzinę. Najpierw wstawiłam go do temperatury 200C i tak piekł się około 10 minut, a następnie zmniejszyłam do 180C. Po godzinie pieczenia trzeba chleb kontrolować i sprawdzać czy już jest dobry.

Smacznego!

Chleb-zytni

Chleb-zytni

Chleb-zytni

Domowy-chleb-zytni

Zapach świeżego pieczonego chleba – bezcenne!

2 Komentarzy

  1. Klaudia Klaudia
    22 kwietnia 2021    

    Czy mogę pominąć siemię lniane w przepisie?

    • 22 kwietnia 2021    

      Tak, jak najbardziej można nie dodawać siemienia lnianego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Autor

MarciaTime

Mam na imię Marta, urodziłam się i mieszkam w Gdańsku. Jest mi bardzo miło, że mogę Cię gościć na moim blogu. Interesuję się zdrowym i aktywnym stylem życia. Uwielbiam gotować i (czytaj więcej)

Social Media

MarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTime


Przepisy kulinarne