Nie ma nic lepszego niż zapach pieczonego chleba o poranku. Świeży chleb dopiero co wyciągnięty z piekarnika jest najlepszy. Lekko chrupiąca skórka i duża ilość ziaren słonecznika sprawiają, że tak naprawdę możemy go jeść bez żadnego dodatku.
Do przygotowania domowego chleba żytniego ze słonecznikiem potrzeba:
- 4 szklanki mąki żytniej,
- 500 ml wody,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 2 szklanki nasion słonecznika,
- 1 szklanka siemienia lnianego,
- 1 łyżka soli,
- 40 g drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- trochę ciepłej wody do rozpuszczenia drożdży.
Wykonanie domowego chleba żytniego ze słonecznikiem
W pierwszej kolejności rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie i dodajemy cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy resztę ciasta na chleb. Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy do niej masło klarowane, sól, ziarna słonecznika (trochę odkładamy do posypania chleba na wierzchu) i siemię lniane. Wszystkie składniki mieszamy i wlewamy rozpuszczone drożdże. Gotowe ciasto na chleb będzie miało lekko kleistą konsystencję. Przykrywamy miskę i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce aby ciasto jeszcze trochę wyrosło. Następnie przekładamy ciasto na chleb do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Górę chleba posypujemy resztą pozostawionych wcześniej ziaren słonecznika i przykrywamy papierem do pieczenia. Dzięki temu chleb od góry nie będzie zbyt twardy i nie popęka podczas pieczenia. Mój chleb żytni piekłam ponad godzinę. Najpierw wstawiłam go do temperatury 200C i tak piekł się około 10 minut, a następnie zmniejszyłam do 180C. Po godzinie pieczenia trzeba chleb kontrolować i sprawdzać czy już jest dobry.
Smacznego!
Zapach świeżego pieczonego chleba – bezcenne!
Czy mogę pominąć siemię lniane w przepisie?
Tak, jak najbardziej można nie dodawać siemienia lnianego 🙂
Czy zamiast masła klarowanego mogę dać oliwę z oliwek
Myślę, że tak 🙂