Nadszedł ten czas, kiedy to dni są już coraz krótsze, za oknem coraz szybciej robi się ciemno i zimno. W takim okresie najchętniej siedzi się pod ciepłym kocykiem na wygodnej kanapie z rozgrzewającym napojem i książką w ręku lub dobrym filmem. Ostatnio przy takiej okazji przygotowałam jesienny rozgrzewający napój z dyni i imbiru. Jego smak idealnie wkomponował się w panującą jesienną aurę. Jeżeli jesteście ciekawi jak przygotować taki napój, to zapraszam Was kawałek niżej na przepis.
Do przygotowania dwóch porcji jesiennego rozgrzewającego napoju z dyni potrzeba:
-
1 szklanka puree z dyni (przepis znajduje się we wpisie jak zrobić puree z dyni?),
-
2,5 szklanki mleka roślinnego najlepiej ryżowego albo migdałowego,
-
1 cm imbiru,
-
1,5 łyżki miodu,
-
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego,
-
1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu,
-
szczypta gałki muszkatołowej.
Wykonanie jesiennego rozgrzewającego napoju z dyni
Do garnka wlewamy mleko. Wsypujemy starty na drobnych oczkach imbir, cukier waniliowy, przyprawy oraz miód. Wszystkie składniki mieszamy i podgrzewamy. W międzyczasie dodajemy puree z dyni i ponownie wszystko razem mieszamy. Jak napój będzie odpowiednio ciepły, to jeszcze przed nalaniem do szklanek dobrze jest go zblendować aby miał jednolitą konsystencję.
Smacznego!