Kto by pomyślał, że z fasoli można zrobić tyle różnych dań, deserów i ciast. Ciasto czekoladowe z fasoli jest pyszne, miękkie i puszyste, a co najlepsze bez grama mąki. Oczywiście gdybym spróbowała takiego ciasta bez zapoznania się wcześniej z przepisem, to nigdy nie wpadłabym na pomysł, że głównym składnikiem tego ciasta jest fasola w puszce. Jakiś czas temu robiłam również muffinki kakaowe z fasoli i również są wyśmienite, a nawet jedne z moich ulubionych. Jeżeli nie piekliście jeszcze nigdy ciasta z fasoli, to polecam spróbować przepisu poniżej.
Do przygotowania ciasta czekoladowego z fasoli potrzeba:
-
2 puszki czerwonej fasoli,
-
2 dojrzałe banany,
-
4 jajka,
-
2 łyżki kakao,
-
2 łyżki oliwy z oliwek,
-
4–5 łyżek miodu,
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
-
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
-
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (do polewy na ciasto).
Wykonanie ciasta czekoladowego z fasoli
Fasolę z puszki płuczemy w zimnej wodzie i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojone na kawałki banany. Następnie wbijmy jajka, wlewamy oliwę z oliwek i miód. Całość blendujemy blenderem ręcznym na jednolitą masę. Następnie dodajemy kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Jeszcze raz używamy blendera aby połączyć składniki razem. Gotowe ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C. Ciasto czekoladowe z fasoli pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu robimy polewę. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią górę ciasta.
Smacznego!
Uwielbiam takie ciasta!
U mnie już od jutra na blogu ciasteczka z fasoli:)
🙂
Oo 😀 Skoro nawet z buraka jest pyszne to na pewno jadłabym 😀
W dzisiejszych czasach to chyba wszystko jest możliwe 🙂
Ostatnio w programie śniadaniowym słyszałam o cieście z fasoli. Byłam w wielkim szoku, że coś takiego w ogóle istnieje. Od utrwalają pory już kilka razy natrafiłam na przepisy ciast z tym składnikiem. Czy to jest faktycznie dobre? Nie lubię czerwonej fasoli, więc nie wiem czy bym polubiła..
Rozumiem Twoje wątpliwości też kiedyś wydawało mi się co najmniej dziwne żeby robić ciasto z fasoli 🙂 Śmiało mogę powiedzieć, że ciasto jest dobre, a fasoli w ogóle nie czuć. Ciasto jest puszyste i nie jest suche. Polecam spróbować 🙂
Nigdy nie jadłam, ale już o tym cieście wiele dobrego słyszałam 🙂
Polecam spróbować, tyle osób nie może się mylić 🙂
Wygląda super! Z fasoli jeszcze nie piekłam, ale przymierzam się 🙂
🙂
czy banany są niezbędne w tym przepisie? jeśli tak, czym mogę je zastąpić? z góry dziękuję za odpowiedź! ?
Szczerze mówiąc nie próbowałam tego przepisu bez bananów. Myślę jednak, że nie powinno być problemu. Proponuje dać trochę więcej miodu, ponieważ ta ilość z przepisu bez bananów może być niewystarczająca.
fasola stoi i czeka ale nie mam kiedy sie nią zając a takie pyszne ciacho chodzi za mną od dawna. Lubie ciasta z warzywami 😉
Zbliża się weekend to może znajdziesz trochę czasu. Ciasto robi się bardzo szybko 🙂
Przepyszne!!!! A do tego blyskawiczne: )) mam natomiast jedno pytanie.. ciasto wyszło mi bardzo mokre. A trzymałam je 50 min w piekarniku, gora była już spieczona ładnie ale w środku wciąż mocno wilgotne. A moze odstawiasz je po upieczeniu do lodówki?
Cieszę się bardzo, że Ci smakuje 🙂 Ciasta nie trzymam w lodówce ale również ostatnio jak je robiłam to było w środku dość wilgotne. Z kolei innym razem miało konsystencje idealną i jednolitą. Jeszcze dokładnie nie odkryłam tej tajemnicy 🙂