Ciepłe chrupiące świeże bułeczki, do tego jajko z kilkoma dodatkami, to jest właśnie to. Takie bułki pięknie i bardzo smakowicie się prezentują, no i ten aromat świeżego pieczywa. Są szybkie i proste w przygotowaniu, idealnie sprawdzą się na pierwsze lub drugie śniadanie. Koniecznie musicie ich spróbować.
Do przygotowania 2 porcji pieczonych bułek z jajkiem potrzeba:
-
2 bułki,
-
2 jajka,
-
1/4 cebuli,
-
2 plasterki ulubionej wędliny,
-
2 małe plasterki masła,
-
odrobina startego sera,
-
szczypiorek,
-
olej do smażenia,
-
sól,
-
pieprz.
Wykonanie pieczonych bułek z jajkiem
Cebulę i wędlinę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Z każdej bułki odkrajamy samą górę. A z dolnej części wyciągamy wnętrze bułki, najbardziej jak się da, żeby zmieściły się wszystkie składniki. Na dno bułki kładziemy plasterek masła. Następnie wrzucamy podsmażoną cebulę z wędliną, trochę pokrojonego szczypiorku oraz odrobinę utartego sera. Na sam koniec główny gwóźdź programu czyli wbite jajko. Całość od góry doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy lekko startym serem. Tak przygotowane bułki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 C. Pieczemy około 15 minut.
Smacznego!