W całym domu czuć piękny zapach pieczonego ciasta, jabłek i cynamonu. Tak to musi być szarlotka z jabłkami. Kruche ciasto, masa ze słodkich jabłek i cynamonu jest lekko przełamana kwaskiem rabarbaru, a na górze kratka z ciasta. Nic dodać nic ująć, po prostu niebo w gębie. Jeżeli również zachwycacie się smakiem szarlotki, to polecam przepis poniżej na szarlotkę z jabłkami i rabarbarem.
Do przygotowania szarlotki z jabłkami i rabarbarem potrzeba:
Ciasto:
- kostka masła,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki cukru pudru trzcinowego,
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 laska wanilii.
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek,
- 3 łodygi rabarbaru,
- 3 płaskie łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka cukru pudru trzcinowego.
Wykonanie szarlotki z jabłkami i rabarbarem
Ciasto
Masło z jajkami i cukrem utrzeć w misce. Następnie dodać ziarenka z laski wanilii, mąkę i proszek do pieczenia. Ugnieść ciasto i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę jabłkową.
Masa jabłkowa
Obrane i pokrojone w kawałki jabłka wrzucamy do garnka. Dodajemy pokrojony w kostkę rabarbar, wsypujemy cynamon, cukier puder i sok z cytryny. Dolewamy odrobinę wody i dusimy na małym ogniu około 10, 15 min.
Wyciągamy ciasto z lodówki i odkrajamy od niego 1/3, którą wykorzystamy na zrobienie kratki na górze szarlotki. Resztę ciasta wykładamy na spód blachy. Wylewamy masę jabłkową, a na górze robimy kratkę z pasków z ciasta. Należy je najpierw rozwałkować na blacie, a następnie nożem powycinać równe pasy. Gotową szarlotkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy około 1 h i 15 min.
Smacznego!
Jeżeli macie ochotę spróbować szarlotki w trochę innej odsłonie to zajrzyjcie do przepisu na szarlotkę z kruszonką i cynamonem.
ta masa jabłkowa musi być pyszna 🙂 bardzo ładne ciasto
Dziękuję 🙂 tak masa jest pyszna 🙂
Zapach pieczonego ciasta z jabłkami i cynamonem kojarzy mi się z jesiennymi wieczorami z książką i kubkiem kakao…
😉
Takie wieczory już chyba całkiem niedługo przed nami. Pozdrawiam 🙂
Jakiej wielkości powinna być forma2?
Szarlotkę piekłam na tortownicy o średnicy 28 cm 🙂