Szybka szarlotka z jabłkami i rabarbarem, taką właśnie lubię najbardziej. Zawsze jak myślę o szarlotce, to kojarzy mi się z dość długą robotą w szczególności z obieraniem jabłek i starannym układaniem pasków z ciasta w kratownicę. Niestety niektórych rzeczy się nie przeskoczy, chyba że kupimy jakiś gotowy mus jabłkowy. Tym razem zrobiłam szarlotkę, ale w możliwie jak najprostszej wersji. Wprawdzie nie byłam aż tak leniwa, żeby nie obierać jabłek, ale darowałam sobie już tę całą kratownicę. Jeżeli jesteście ciekawi mojej wersji szarlotki, to zapraszam poniżej do przepisu. Jeżeli jednak wolicie zaszaleć z kratownicą, to spójrzcie do przepisu na drugą moją szarlotkę z jabłkami i rabarbarem.
Do przygotowania szybkiej szarlotki z jabłkami i rabarbarem potrzeba:
Ciasto:
-
1 kostka masła,
-
2 jajka,
-
1/2 szklanki cukru pudru (80 g),
-
1 szklanka mąki owsianej,
-
2 szklanki mąki pszennej,
-
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Farsz z jabłek i rabarbaru:
-
700 g jabłek (u mnie 5 szt.),
-
4 łodygi rabarbaru,
-
2 łyżki cukru waniliowego,
-
2 łyżeczki cynamonu.
Wykonanie szybkiej szarlotki z jabłkami i rabarbarem
Szarlotkę rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier puder oraz miękkie masło. Całość ucieramy, aż się połączy. Następnie wsypujemy mąki i proszek do pieczenia. Ugniatamy ciasto, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz z jabłek i rabarbaru. Rabarbar kroimy na drobne kawałki. Jabłka obieramy i również kroimy w cienkie i małe plasterki. Wyciągamy ciasto z lodówki i odkrawamy od niego 1/3, którą wykorzystamy na górę ciasta. 2/3 ciasta układamy na wysmarowaną masłem lub olejem okrągłą tartę. Zaginamy ciasto tak, aby po bokach powstał rant. Następnie wsypujemy pokrojone jabłka z rabarbarem. Posypujemy je cynamonem i cukrem waniliowym. Na farsz nakładamy resztę ciasta, która nam została. Możemy je zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub odrywać palcami małe kawałeczki. Tak przygotowaną szarlotkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C. Pieczemy około 40, 45 minut.
Szarlotkę piekłam w naczyniu o średnicy 30 cm
Smacznego!