Szarlotka z kruszonką i cynamonem zdecydowanie zalicza się do grona moich ulubionych ciast. Duża ilość jabłek i cynamonu stanowi tu kluczowy element, a delikatna pianka pokryta kruszonką dodaje lekkości tej szarlotce. Pozostawiona na stole wśród gości zniknie zanim zdążymy się obejrzeć.
Do przygotowania szarlotki z kruszonką i cynamonem potrzeba:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 6 żółtek,
- margaryna,
- 3 łyżki cukru pudru trzcinowego,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki syropu z agawy,
- 3 płaskie łyżeczki cynamonu.
Pianka:
- 6 białek,
- 1 szklanka cukru pudru trzcinowego.
Wykonanie szarlotki z kruszonką i cynamonem
Ciasto
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, margaryną, żółtkami i cukrem trzcinowym. Ciasto ugniatamy aż powstanie jednolita masa. 1/3 ciasta zawijamy w folię i wstawiamy do zamrażalnika, tak aby ciasto się schłodziło i było łatwiej je utrzeć na tarce.
Masa jabłkowa
Jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałki. Podgrzewamy je na małym ogniu przez około 10 do 15 min. Dodajemy syrop z agawy, sok z cytryny i cynamon.
Pianka
Białka ubijamy na sztywną pianę. Na sam koniec stopniowo dodajemy cukier.
2/3 ciasta układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie nakładamy masę jabłkową. Kolejną warstwą jest pianka z białek. Na samej górze robimy na szarlotce kruszonkę z ciasta włożonego do zamrażalnika. Ucieramy je na tarce, równomiernie rozkładając na całej piance. Szarlotkę z kruszonką i cynamonem pieczemy około 45 min w piekarniku rozgrzanym do 180 C.
Polecam spróbować również szarlotkę z jabłkami i rabarbarem.
Jeżeli mamy ochotę na totalne szaleństwo, to szarlotka z kruszonką i cynamonem będzie idealnie smakowała z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.