Kto by pomyślał, że pieczone gruszki z czekoladą i migdałami są takie dobre. Czasami po prostu fajnie jest zjeść owoce w trochę innej postaci. Takie gruszki smakują niczym prawdziwy deser. Podane na ciepło z rozpływającą się czekoladą i chrupiącymi migdałami to prawdziwa uczta. Jeżeli jednak macie ochotę spróbować pieczone owoce, które idealnie nadają się na śniadanie, to polecam kliknąć we wpis pieczone awokado z jajkiem.
Do przygotowania 3 porcji pieczonych gruszek z czekoladą i migdałami potrzeba:
- 3 gruszki,
- 6 kostek gorzkiej czekolady,
- kilka kropel soku z cytryny,
- migdały (do posypania gruszek),
- cynamon.
Wykonanie pieczonych gruszek z czekoladą i migdałami
Umyte gruszki rozkrajamy na pół. Wyciągamy nożem ze środka pestki. Skrapiamy gruszki kilkoma kroplami cytryny i do wydrążonego środka kładziemy po kostce czekolady. Wierzch posypujemy migdałami, a następnie cynamonem. Tak przygotowane gruszki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 15 minut.
Smacznego!
Pieczone gruszki są pyszne na ciepło ale równie dobrze smakują też na zimno.