Już od dawna namierzałam się, żeby zrobić domowy dżem jabłkowy wykorzystując zbiory ogrodowe. Sporo jabłek w ogródku ostatnio pojawiło się, m.in. była bardzo słodka papierówka, dlatego też nie miałam wyjścia. Zabrałam się za obieranie i gotowanie. Trochę roboty było ale kilka słoiczków już jest i z chęcią będę je jeść i wykorzystywać do różnych dań. Oczywiście zwróciłam uwagę, aby dżem był bardziej fit i nie sypałam do niego zbyt dużej ilości cukru oraz ten zwykły biały zamieniłam na erytrol. Jeżeli również macie trochę owoców na zbyciu, to zrobienie takiego dżemu jest naprawdę dobrym pomysłem.
Do przygotowania domowego dżemu jabłkowego z cynamonem potrzeba:
-
około 4 kg jabłek,
-
1/3 szklanki erytrolu (może być oczywiście zwykły cukier),
-
sok z 1/2 cytryny,
-
2 płaskie łyżeczki cynamonu.
Wykonanie domowego dżemu jabłkowego z cynamonem
Najżmudniejszym procesem przygotowywania tego dżemu jest oczywiście obieranie jabłek. Dlatego do tego zadania warto jest zorganizować sobie kompana 🙂 Cała reszta idzie już z górki. Do dużego garnka wrzucamy obrane i pokrojone na drobne kawałki jabłka. Dolewamy trochę wody aby jabłka się nie przypalały. Po kilku minutach, jak jabłka się lekko podsmażą dodajemy erytrol, sok z cytryny oraz cynamon. Całość gotujemy około godziny aż jabłka całkowicie zmiękną i połączą się w jednolitą masę. Dżem jest już gotowy. Warto od razu przełożyć go do słoików. Zakręcone słoiki gotujemy w garnku przez minimum 10 minut. Tak przygotowany domowy dżem jabłkowy będzie cierpliwie na nas czekał przez długi czas, a zimą na pewno będzie smakował jeszcze lepiej.
Smacznego!