fbpx

Omlet jaglany z borówkami i migdałami

Omlet-jaglanyOmlet jaglany z borówkami i migdałami to bardzo szybki i prosty przepis. Taki omlet sprawdzi się świetnie na pierwsze i drugie śniadanie. Dobry jest na ciepło, jak i na zimno. Możemy zjeść go zaraz po usmażeniu albo przekroić i zapakować do lunchboxa aby przekąsić go w ciągu dnia. Jest cała masa przepisów sporządzania omleta w sposób wytrawny lub na słodko. Tak naprawdę wszystko zależy od naszej wyobraźni. Codziennie przecież możemy jeść omleta przyrządzonego inaczej. Z doświadczenia jednak wiem, że jeśli coś mi bardzo zasmakuje, to danie powtarzam wielokrotnie. Jakiś czas temu dałam Wam przepis na omlet z warzywami oraz omlet ze szpinakiem i serem feta. Tym razem jednak postawiłam na omlet w wersji na słodko. Koniecznie spróbujcie tego przepisu.

Do przygotowania omleta jaglanego z borówkami i migdałami potrzeba:

  • 1 banan,

  • 1 jajko,

  • 2 łyżki płatków jaglanych,

  • 2 garście borówek,

  • płatki migdałów do posypania,

  • olej kokosowy do smażenia.

Wykonanie omleta jaglanego z borówkami i migdałami

W miseczce bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem banana. Wbijamy jajko i mieszamy. Następnie wsypujemy płatki jaglane. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i wylewamy na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju kokosowego. Omleta przykrywamy pokrywką i smażymy na bardzo małym ogniu, tak aby się ściął i ładnie zarumienił, a nie przypalił. Dzięki temu będzie nam również łatwiej go później przerzucić. Usmażony omlet wykładamy na talerz, posypujemy borówkami i płatkami migdałów. Śniadanie jest już gotowe. Ja swojego omleta często przekrawam i przekładam do lunchboxa, dzięki czemu mogę zabrać go na wynos.

Smacznego!

Omlet-jaglany-z-borowkami

Omlet-jaglany-z-borowkami-i-migdalami

Omlet jaglany z borówkami i migdałami.

 

Zapisz

Zapisz

14 Komentarzy

  1. 6 lipca 2017    

    Świetny pomysł na śniadanie. Chętnie wypróbuję ten przepis. 🙂

    • Marta Marta
      6 lipca 2017    

      Polecam spróbować 🙂

  2. 6 lipca 2017    

    Bardzo smaczny omlet. Regularnie raz w tygodniu gości rano na śniadanie 🙂 Mam kolegę, który w różnych wariantach je takie omlety prawie codziennie 😀

    • Marta Marta
      6 lipca 2017    

      Ja też go uwielbiam, a faktycznie z jednego przepisu codziennie może być zupełnie inny omlet 🙂

  3. 6 lipca 2017    

    Szybko, sprytnie, słodko, zdrowo…nie ma co więcej wymieniać 🙂 Zapisuję i robić będę 🙂

    • Marta Marta
      6 lipca 2017    

      Smacznego 🙂

  4. Ja Zwykła Matkaa Klaudia Ja Zwykła Matkaa Klaudia
    6 lipca 2017    

    Lubię właśnie takie przepisy, proste, nieskomplikowane. Wygląda pysznie. Mój mąż jest fanem omletów, więc mu pokaże Twój przepis 🙂

    • Marta Marta
      7 lipca 2017    

      Mam nadzieję, że będzie Wam smakować 🙂

  5. 19 sierpnia 2017    

    OMlety królują u mnie w sobotę i niedziele 🙂 Ostatnio zajadam się omletami z cukinią, pomidorem i cebulą.

    • Marta Marta
      19 sierpnia 2017    

      Omleta w takiej wersji jeszcze nie jadłam, chętnie spróbuję. Robię za to placki z cukinii i również są bardzo dobre 🙂

  6. 19 sierpnia 2017    

    Prezentuje się znakomicie, w sam raz do zabrania ze sobą 🙂

    • Marta Marta
      20 sierpnia 2017    

      Dokładnie, jest idealny na wynos 🙂

  7. 19 sierpnia 2017    

    Kiedyś nałogowo robiłam “placki owsiankowe”, ale omletu jaglanego nigdy! Twój wygląda wspaniale, zdecydowanie zachęca do wypróbowania przepisu. Zwłaszcza, póki jeszcze są borówki 🙂

    • Marta Marta
      20 sierpnia 2017    

      Placki owsiane też robię i bardzo lubię 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Autor

MarciaTime

Mam na imię Marta, urodziłam się i mieszkam w Gdańsku. Jest mi bardzo miło, że mogę Cię gościć na moim blogu. Interesuję się zdrowym i aktywnym stylem życia. Uwielbiam gotować i (czytaj więcej)

Social Media

MarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTime


Przepisy kulinarne