Omlet jaglany z borówkami i migdałami to bardzo szybki i prosty przepis. Taki omlet sprawdzi się świetnie na pierwsze i drugie śniadanie. Dobry jest na ciepło, jak i na zimno. Możemy zjeść go zaraz po usmażeniu albo przekroić i zapakować do lunchboxa aby przekąsić go w ciągu dnia. Jest cała masa przepisów sporządzania omleta w sposób wytrawny lub na słodko. Tak naprawdę wszystko zależy od naszej wyobraźni. Codziennie przecież możemy jeść omleta przyrządzonego inaczej. Z doświadczenia jednak wiem, że jeśli coś mi bardzo zasmakuje, to danie powtarzam wielokrotnie. Jakiś czas temu dałam Wam przepis na omlet z warzywami oraz omlet ze szpinakiem i serem feta. Tym razem jednak postawiłam na omlet w wersji na słodko. Koniecznie spróbujcie tego przepisu.
Do przygotowania omleta jaglanego z borówkami i migdałami potrzeba:
-
1 banan,
-
1 jajko,
-
2 łyżki płatków jaglanych,
-
2 garście borówek,
-
płatki migdałów do posypania,
-
olej kokosowy do smażenia.
Wykonanie omleta jaglanego z borówkami i migdałami
W miseczce bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem banana. Wbijamy jajko i mieszamy. Następnie wsypujemy płatki jaglane. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i wylewamy na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju kokosowego. Omleta przykrywamy pokrywką i smażymy na bardzo małym ogniu, tak aby się ściął i ładnie zarumienił, a nie przypalił. Dzięki temu będzie nam również łatwiej go później przerzucić. Usmażony omlet wykładamy na talerz, posypujemy borówkami i płatkami migdałów. Śniadanie jest już gotowe. Ja swojego omleta często przekrawam i przekładam do lunchboxa, dzięki czemu mogę zabrać go na wynos.
Smacznego!
Świetny pomysł na śniadanie. Chętnie wypróbuję ten przepis. 🙂
Polecam spróbować 🙂
Bardzo smaczny omlet. Regularnie raz w tygodniu gości rano na śniadanie 🙂 Mam kolegę, który w różnych wariantach je takie omlety prawie codziennie 😀
Ja też go uwielbiam, a faktycznie z jednego przepisu codziennie może być zupełnie inny omlet 🙂
Szybko, sprytnie, słodko, zdrowo…nie ma co więcej wymieniać 🙂 Zapisuję i robić będę 🙂
Smacznego 🙂
Lubię właśnie takie przepisy, proste, nieskomplikowane. Wygląda pysznie. Mój mąż jest fanem omletów, więc mu pokaże Twój przepis 🙂
Mam nadzieję, że będzie Wam smakować 🙂
OMlety królują u mnie w sobotę i niedziele 🙂 Ostatnio zajadam się omletami z cukinią, pomidorem i cebulą.
Omleta w takiej wersji jeszcze nie jadłam, chętnie spróbuję. Robię za to placki z cukinii i również są bardzo dobre 🙂
Prezentuje się znakomicie, w sam raz do zabrania ze sobą 🙂
Dokładnie, jest idealny na wynos 🙂
Kiedyś nałogowo robiłam “placki owsiankowe”, ale omletu jaglanego nigdy! Twój wygląda wspaniale, zdecydowanie zachęca do wypróbowania przepisu. Zwłaszcza, póki jeszcze są borówki 🙂
Placki owsiane też robię i bardzo lubię 🙂