Omlet z warzywami to świetna alternatywa dla zwykłej jajecznicy. Ile pomysłów, tyle sposobów na jego przyrządzenie. Ja ostatnio upodobałam sobie wersje z dużą ilością marchewki. Warto jeść marchew chociażby dla wspaniałych właściwości, jakie dostarczy nam zawarty w niej beta-karoten.
Do przygotowania omleta z warzywami potrzeba:
- 3 jajka,
- 1 marchewka,
- 1/2 korzenia pietruszki,
- kilka gałązek natki pietruszki (może być też koper),
- sól,
- pieprz,
- czubryca zielona,
-
trochę oliwy z oliwek do smażenia.
Przygotowanie omleta z warzywami
Marchew i korzeń pietruszki należy zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Natkę pietruszki drobno posiekać nożem. Warzywa wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. Rozbić jaja w miseczce, wymieszać i doprawić. Jak warzywa się lekko podsmażą, to należy je ułożyć w równomierny okrągły placek i wylać na nie jajka, tak aby zajmowały całą powierzchnię na warzywach. Taki smażący się omlet na patelni najlepiej przykryć pokrywką, dzięki temu szybciej się zetnie od góry i łatwiej będzie go przełożyć. Jak dół omleta się usmaży, to ostrożnie go przekładamy na drugą stronę i na niej już tylko chwilę podsmażamy. Gotowy omlet ściągamy z patelni. Ja lubię obok pokroić sobie jeszcze pomidora. Taki omlet jest świetnym urozmaiceniem codziennego śniadania.
Smacznego!
Zachęcam do spróbowania mojego ulubionego omleta.
Pyszności! Jak wrócę do domu to na pewno spróbuję zrobić i się pochwalę : )
Super! Czekam na relację 🙂
Dobre