Tarta z jabłkami i cynamonem, raz, dwa, trzy i już jest gotowa. Zrobienie samego ciasta, to bardzo szybka sprawa. Chwilę dłużej zajmie obieranie jabłek, ale jeśli znajdzie się jakiś pomocnik, to i z tym szybko pójdzie. Tarta to jedno z prostszych ciast, ale za to jakie dobre, a co najważniejsze całoroczne. Uwielbiam połączenie jabłek z cynamonem. Latem z gałką lodów waniliowych, a zimą na ciepło z filiżanką pysznej kawy. Polecam również zajrzeć do wersji sezonowej na przepis na tartę jaglaną z rabarbarem.
Do przygotowania tarty z jabłkami i cynamonem potrzeba:
Nadzienie jabłkowe:
-
1,5 kg jabłek,
-
3 łyżki soku z cytryny,
-
3 płaskie łyżeczki cynamonu,
-
1 łyżka cukru pudru trzcinowego.
Ciasto:
-
kostka masła,
-
2 jajka,
-
1/2 szklanki cukru pudru trzcinowego,
-
3 szklanki mąki pszennej,
-
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
-
łyżeczka aromatu waniliowego.
Wykonanie tarty z jabłkami i cynamonem
Tartę zaczynamy od przygotowania nadzienia jabłkowego. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałeczki, a następnie wrzucamy do garnka. Dodajemy jeszcze sok z cytryny, cynamon i cukier. Dusimy na małym ogniu około 15 minut, aż jabłka zmiękną. W międzyczasie dolewamy trochę wody, aby nadzienie się nie przypaliło. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Ucieramy masło z jajkami i cukrem. Następnie dodajemy aromat waniliowy, mąkę oraz proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na około 30 min. Schłodzone ciasto przekrawamy, a 2/3 z całości rozkładamy w naczyniu do pieczenia tarty. Nakładamy nadzienie jabłkowe, a następnie pozostałą część ciasta ucieramy na tarce o grubych oczkach lub rozkruszamy palcami. Tartę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C i pieczemy około 45 minut.
Tartę piekłam w naczyniu o średnicy 30 cm.
Smacznego!!!
Wyszła boska , dziękuję
Cieszę się bardzo 😀