fbpx

Sernik pomarańczowy z polewą czekoladową

 

Sernik-pomaranczowy

Sernik pomarańczowy z polewą czekoladową to moje nowe odkrycie. Jest przepyszny, ma ciemny spód, masa serowa ma lekką nutę pomarańczy, a wierzch oblany jest polewą czekoladową i posypany skórką pomarańczową. To sernik, który świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Oczywiście idealnie będzie pasować na świątecznym stole. W końcu pomarańcze zawsze kojarzą się ze świętami. Jeżeli macie ochotę na bardziej klasyczny sernik, to zajrzyjcie do wpisu na puszysty sernik na kruchym cieście.

Sernik-pomaranczowy-z-polewa-czekoladowa

Do przygotowania sernika pomarańczowego z polewą czekoladową potrzeba:

Spód sernika:

  • 1 kostka masła,

  • 2/3 szklanki cukru pudru trzcinowego,

  • 3 duże łyżki kakao,

  • 2 szklanki mąki pszennej.

Masa sernikowa:

  • 1 kg twarogu,

  • 1 szklanka cukru trzcinowego,

  • 5 jajek,

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

  • sok z 2 pomarańczy,

  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,

  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego,

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%,

  • skórka z 1 pomarańczy.

Skórka z pomarańczy:

  • skórka z 1 pomarańczy,

  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego,

  • 1/4 szklanki wody.

Polewa czekoladowa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,

  • 60 ml śmietanki kremówki 30%,

  • reszta skórki pomarańczowej do posypania.

Wykonanie sernika pomarańczowego z polewą czekoladową

Spód sernika

Masło ucieramy wraz z cukrem, a następnie dodajemy mąkę i kakao. Wyrabiamy ciasto i wstawiamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie ciasto układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C. Spód sernika pieczemy około 20 min. Na upieczone ciasto wylewamy masę sernikową.

Masa sernikowa

Twaróg dokładnie mieszamy wraz z cukrem. Wlewamy sok z pomarańczy oraz aromaty. Następnie wbijamy po jednym jajku, cały czas mieszając. Dodajemy śmietankę kremówkę oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy, a na sam koniec wsypujemy około połowy skórki z jednej pomarańczy.

Skórka z pomarańczy

Możemy skorzystać z dwóch opcji.

1) Z dokładnie umytej pomarańczy ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach.

2) Parzymy pomarańcze wrzątkiem. Następnie obieramy ze skórki w taki sposób, aby pod skórką było jak najmniej tej białej części. Kroimy w małą kosteczkę, a następnie podsmażamy z cukrem i wodą na patelni czy w garnuszku. Smażymy około 30 minut, tak aby wyparowała cała woda. Jeżeli wyparuje dużo szybciej, to dolewamy jeszcze trochę wody.

Sernik pieczemy w temperaturze 170C maksymalnie do 1 h 15 min.

Polewa czekoladowa

Gorzką czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej. Następnie wlewamy śmietankę kremówkę i całość dokładnie mieszamy. Jak polewa przestygnie i zacznie lekko gęstnieć, to wylewamy ją na sernik. Na polewę sypiemy pozostałą część skórki pomarańczowej. Gotowy sernik wstawiamy do lodówki.

Sernik piekłam na tortownicy o średnicy 28 cm.

Smacznego!

Sernik-pomaranczowy-z-polewa

Pomaranczowy-sernik

Sernik pomarańczowy z polewą czekoladową.


2 Komentarzy

  1. Ula Ula
    6 stycznia 2020    

    Ten serniczek jest przepyszny 🙂

    • Marta Marta
      6 stycznia 2020    

      Cieszę się bardzo, że Ci smakuje ? ja też go uwielbiam ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Autor

MarciaTime

Mam na imię Marta, urodziłam się i mieszkam w Gdańsku. Jest mi bardzo miło, że mogę Cię gościć na moim blogu. Interesuję się zdrowym i aktywnym stylem życia. Uwielbiam gotować i (czytaj więcej)

Social Media

MarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTime


Przepisy kulinarne