Sernik pomarańczowy z polewą czekoladową to moje nowe odkrycie. Jest przepyszny, ma ciemny spód, masa serowa ma lekką nutę pomarańczy, a wierzch oblany jest polewą czekoladową i posypany skórką pomarańczową. To sernik, który świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Oczywiście idealnie będzie pasować na świątecznym stole. W końcu pomarańcze zawsze kojarzą się ze świętami. Jeżeli macie ochotę na bardziej klasyczny sernik, to zajrzyjcie do wpisu na puszysty sernik na kruchym cieście.
Do przygotowania sernika pomarańczowego z polewą czekoladową potrzeba:
Spód sernika:
-
1 kostka masła,
-
2/3 szklanki cukru pudru trzcinowego,
-
3 duże łyżki kakao,
-
2 szklanki mąki pszennej.
Masa sernikowa:
-
1 kg twarogu,
-
1 szklanka cukru trzcinowego,
-
5 jajek,
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
-
sok z 2 pomarańczy,
-
1 łyżeczka aromatu waniliowego,
-
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego,
-
200 ml śmietanki kremówki 30%,
-
skórka z 1 pomarańczy.
Skórka z pomarańczy:
-
skórka z 1 pomarańczy,
-
1/2 szklanki cukru trzcinowego,
-
1/4 szklanki wody.
Polewa czekoladowa:
-
1 tabliczka gorzkiej czekolady,
-
60 ml śmietanki kremówki 30%,
-
reszta skórki pomarańczowej do posypania.
Wykonanie sernika pomarańczowego z polewą czekoladową
Spód sernika
Masło ucieramy wraz z cukrem, a następnie dodajemy mąkę i kakao. Wyrabiamy ciasto i wstawiamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie ciasto układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C. Spód sernika pieczemy około 20 min. Na upieczone ciasto wylewamy masę sernikową.
Masa sernikowa
Twaróg dokładnie mieszamy wraz z cukrem. Wlewamy sok z pomarańczy oraz aromaty. Następnie wbijamy po jednym jajku, cały czas mieszając. Dodajemy śmietankę kremówkę oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy, a na sam koniec wsypujemy około połowy skórki z jednej pomarańczy.
Skórka z pomarańczy
Możemy skorzystać z dwóch opcji.
1) Z dokładnie umytej pomarańczy ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach.
2) Parzymy pomarańcze wrzątkiem. Następnie obieramy ze skórki w taki sposób, aby pod skórką było jak najmniej tej białej części. Kroimy w małą kosteczkę, a następnie podsmażamy z cukrem i wodą na patelni czy w garnuszku. Smażymy około 30 minut, tak aby wyparowała cała woda. Jeżeli wyparuje dużo szybciej, to dolewamy jeszcze trochę wody.
Sernik pieczemy w temperaturze 170C maksymalnie do 1 h 15 min.
Polewa czekoladowa
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej. Następnie wlewamy śmietankę kremówkę i całość dokładnie mieszamy. Jak polewa przestygnie i zacznie lekko gęstnieć, to wylewamy ją na sernik. Na polewę sypiemy pozostałą część skórki pomarańczowej. Gotowy sernik wstawiamy do lodówki.
Sernik piekłam na tortownicy o średnicy 28 cm.
Smacznego!
Ten serniczek jest przepyszny 🙂
Cieszę się bardzo, że Ci smakuje ? ja też go uwielbiam ?