Pasta Guacamole, to świetna pasta z awokado. Jej odmian jest wiele, w zależności jak ją doprawimy i co dodamy do naszego bazowego składnika. Każdy może dopracować swoją ulubioną wersję. Przygotowanie jest szybkie i proste. Pamiętajmy tylko, żeby wybrać dojrzałe awokado. Meksykanie najczęściej guacamole dodają do tortilli. Jednak pasta bardzo dobrze smakuje również z kanapkami, czy nachosami.
Pastę z awokado, którą ostatnio zrobiłam posmarowałam na żytnim chlebie i przykryłam pomidorem. Było to świetne rozwiązanie w sam raz na drugie śniadanie.
Do przygotowania pasty guacamole potrzeba:
• 1 awokado,
• 1/2 ząbka czosnku,
• 1 łyżka soku z limonki,
• kilka liści bazylii,
• sól,
• mielona słodka papryka.
Wykonanie pasty guacamole
Awokado należy rozgnieść na miękką masę. Czosnek i liście bazylii posiekać na drobne kawałki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z rozgniecionym awokado. To wszystko, pasta gotowa. Teraz możemy nałożyć ją na kanapki albo wykorzystać jako dip.
Pasta z awokado szybkie i proste wykonanie, a jakie dobre i do tego zdrowe!