Batoniki owsiane z masłem orzechowym i czekoladą nie wymagają pieczenia. Są idealnym rozwiązaniem na zdrową przekąskę w ciągu dnia. Zastąpią nam niejedne kupne słodycze. Idealne będą do przekąszenia w pracy i szkole. Przechowywane w lodówce mogą leżeć kilka dni.
Do przygotowania batoników owsianych z masłem orzechowym i czekoladą potrzeba:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich,
- 300 g masła orzechowego,
- 2 łyżki miodu,
- 1/3 szklanki mleka,
- 5 łyżek żurawiny,
- 3 łyżki sezamu,
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu.
Wykonanie batoników owsianych z masłem orzechowym i czekoladą
Do miski przekładamy masło orzechowe i łączymy je z miodem. Żurawinę kroimy na drobne kawałki, a gorzką czekoladę ucieramy na tarce o dużych oczkach. Płatki owsiane i całą resztę sypkich składników wsypujemy do miski, a na sam koniec wlewamy mleko. Całość trzeba dokładnie wymieszać aż powstanie jednolita masa, którą przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Batonów nie pieczemy, ale trzeba je wstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej przygotować je wieczorem i zostawić na noc w lodówce. Rano batoniki będą gotowe. Kroimy na takie wielkości jakie nam odpowiadają.
Smacznego!
Batoniki owsiane z masłem orzechowym są sycące i naprawdę pyszne.
Okropna konsystencja batonow..rozpadają się, po połowie dnia i nocy w lodowce ostatecznie ulepiłam z nich kulki.. ale w smaku są ok!
Faktycznie dość długo leżakowały w lodówce. Moje po całej nocy udało się pokroić ostrym nożem bez większych przygód. W gruncie rzeczy kulki to też ciekawa opcja, na pewno wyglądały oryginalnie 🙂 Mam nadzieję, że następnym razem batony nie będą się rozpadać. Pozdrawiam 🙂