Szybkie i smaczne przekąski na imprezę są najlepsze. Takie właśnie są chipsy z tortilli z serem. Przypuszczam, że większość z nas raczej chipsy lubi. Ja również do tej grupy należę. Staram się zawsze jednak wybierać te trochę zdrowsze. Dlatego dzisiaj mam ciekawą propozycję na chipsy z tortilli z serem. To nie są typowe chipsy takie, jak znamy ze sklepów, ale również bardzo dobre i co ważne trochę zdrowsze. Przygotowanie chipsów nie jest zbyt pracochłonne, a właściwie to przygotujemy je w kilka minut. Idealnie sprawdzą się na różnego rodzaju imprezy jako przekąska do pochrupania. Chipsy są dobre i na ciepło i na zimno. Warto przygotować do nich specjalny dip, wtedy smakują jeszcze lepiej.
Z tortilli można przygotować naprawdę wiele różnego rodzaju przekąsek, jeżeli macie ochotę, to zapraszam do przepisu na mini tortille z szynką i serem. Natomiast poniżej możecie zobaczyć jak przygotować chipsy z tortilli z serem.
Do przygotowania chipsów z tortilli z serem potrzeba:
Chipsy:
-
2 placki tortilli,
-
30 g roztopionego masła,
-
60 g wędzonego sera (może być zwykły),
-
oregano,
-
czosnek granulowany,
-
sól.
Dip:
-
4 łyżki jogurtu greckiego,
-
oregano,
-
papryka słodka,
-
czosnek granulowany,
-
sól,
-
pieprz.
Wykonanie chipsów z tortilli z serem
Chipsy
Przygotowanie chipsów z tortilli zaczynamy od roztopienia masła. Następnie placek tortilli kroimy na 4 części. Każdą z ćwiartek przekrawamy jeszcze na 3 trójkąty. Z każdej tortilli powinno wyjść nam 12 trójkątów. Dwie tortille, czyli 24 trójkąty zmieściły mi się na jedną prostokątną blachę. Każdy z trójkątów przy użyciu pędzelka smarujemy roztopionym masłem. Następnie posypujemy odrobiną startego na dużych oczkach sera. Posypujemy oregano, czosnkiem granulowanym i solą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160C. Najlepiej ustawić grzanie na górę i dół. Pieczemy około 12 minut.
Dip
Do jogurtu wsypujemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.
Tortille możemy jeść i na ciepło i na zimno z dipem i bez. Warto spróbować wszystkich opcji.
Smacznego!