Pieczone chrupki z ciecierzycy to idealny fit zamiennik niezdrowych chipsów. Świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Możemy je upiec tak aby były miękkie lub potrzymać chwile dłużej, żeby były bardziej chrupiące. Tak, jak w przypadku zwykłych chipsów, w chrupkach z ciecierzycy również możemy uzyskać różne smaki. Wszystko zależy od tego, jakich przypraw użyjemy, dzięki czemu za każdym razem mogą smakować inaczej. Chrupki z ciecierzycy do pochrupania przy filmie nadadzą się w sam raz. Jeżeli szukacie jeszcze innych pomysłów na zdrowe przekąski, to polecam Wam również spróbować chipsów z jarmużu lub absolutnie mojej ulubionej przekąski pieczonych frytek z batatów.
Do przygotowania pieczonych chrupek z ciecierzycy potrzeba:
-
ciecierzyca w puszce,
-
1 łyżka oliwy z oliwek,
-
przyprawy: papryka czerwona słodka, czubryca zielona, pieprz cayenne.
Wykonanie pieczonych chrupek z ciecierzycy
Odcedzamy ciecierzycę od wody i wsypujemy do miseczki. Polewamy oliwą i posypujemy przyprawami. Pieprzu cayenne należy dać naprawdę niedużą ilość. Tak przygotowane chrupki z ciecierzycy układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160C. Chrupki pieką się około 20 min.
Smacznego!

Pieczone chrupki z ciecierzycy
Barzdo ciekawe przepisy, proste i fajne w wykonaniu! Dzięki za inspiracje! W weekend wypróbuje przepis na chrupki i lody wege truskawkowe 🙂
Cieszę się bardzo 🙂 Mam nadzieję, że będzie Ci smakować 🙂