Nie spodziewałam się, że pieczone frytki z batatów są takie pyszne. Lekko słodkie z dodatkiem przypraw, idealnie pasują na obiad zamiast tradycyjnych frytek lub jako zdrowaprzekąska lepsza od chipsów. Takie pieczone frytki bardzo dobrze smakują z dipem. Wystarczy, że do jogurtu naturalnego dodamy ulubione przyprawy i sos jest już gotowy.
Do przygotowania dwóch porcji pieczonych frytek z batatów potrzeba:
-
2 bataty,
-
2 łyżki oliwy z oliwek,
-
czerwona papryka słodka,
-
tymianek,
-
sól himalajska.
Wykonanie pieczonych frytek z batatów
Bataty obieramy ze skóry i kroimy na kształt frytek. Wrzucamy do miski i polewamy oliwą z oliwek. Następnie doprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy. Frytki z batatów układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w taki sposób aby się nie dotykały. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180C i pieczemy około 30 min. Pieczone frytki pyszne są na ciepło, jak i na zimno, a moczone w dipie jogurtowym jeszcze lepsze.
Smacznego!
Uwielbiam frytki z batatów 🙂 Najbardziej z ziołami prowansalskimi 🙂
Na pewno spróbuję z ziołami prowansalskimi 🙂