Czekoladowy pudding chia z migdałami to przepyszny fit deser, który świetnie się sprawdzi w roli posiłku. Mnie najbardziej pasuje na drugie śniadanie. Taki deser możemy jeść bez wyrzutów sumienia, a co najważniejsze jest pyszny. Czekoladowo – migdałowy smak jest idealny solo, jak i w połączeniu z owocami. Jeżeli mowa o owocach, to polecam Wam również spojrzeć na przepis pudding chia z jogurtem i truskawkami oraz pudding chia z brzoskwiniami.
Do przygotowania dwóch porcji czekoladowego puddingu chia z migdałami potrzeba:
-
1 szklanka mleka migdałowego,
-
45 g. nasion chia (1/3 szklanki),
-
2 łyżki syropu z agawy,
-
1/2 laski wanilii,
-
1 łyżeczka kakao,
-
3 kostki gorzkiej czekolady,
-
płatki migdałów do posypania,
-
kilka plastrów banana.
Wykonanie czekoladowego puddingu chia z migdałami
Przygotowywanie czekoladowego puddingu najlepiej jest rozpocząć wieczorem. Do naczynia wsypujemy nasiona chia i zalewamy mlekiem migdałowym. Słodzimy syropem z agawy i dodajemy ziarenka laski wanilii. Tak przygotowany deser wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Rano do puddingu chia wsypujemy kakao i utartą gorzką czekoladę. Odrobinę czekolady zostawiamy na później do posypania fit deseru od góry. Pudding chia miksujemy na jednolitą masę przy pomocy blendera ręcznego. Następnie nakładamy do słoiczków, dzięki czemu łatwo będzie nam zabrać pudding na wynos do pracy, czy szkoły. Na wierzchu deseru kładziemy kilka plastrów banana, posypujemy płatkami migdałów i gorzką czekoladą. Pudding chia jest już gotowy.
Smacznego!