Pudding chia kakaowo-orzechowy z malinami to przepis, który na dobre wkroczył do moich śniadań. Co najlepsze ten pudding zalicza się do śniadań białkowo-tłuszczowych. Takie właśnie śniadania jem na co dzień, więc cieszę się z kolejnego przepisu, który urozmaicił moje codzienne menu śniadaniowe. To taki posiłek, który najlepiej jest przygotować wieczorem dzień wcześniej, ponieważ nasiona chia potrzebują trochę czasu, aby napęczniały. Jednak przygotowanie nie jest skomplikowane. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki razem. Takie śniadanie, nie dość, że jest pyszne i syte, to jeszcze zdrowe. Zapraszam do zajrzenia również do przepisu na czekoladowy pudding chia z migdałami oraz pudding chia z ananasem.
Do przygotowania dwóch porcji puddingu chia kakaowo-orzechowego z malinami potrzeba:
-
7, 8 łyżek nasion chia,
-
1 puszka mleczka kokosowego (400 ml),
-
2 łyżeczki syropu z agawy,
-
2 łyżeczki masła orzechowego,
-
2 płaskie łyżeczki kakao,
-
2 garści malin.
Wykonanie puddingu chia kakaowo-orzechowego z malinami
Do naczynia wsypujemy nasiona chia i zalewamy mleczkiem kokosowym. Dodajemy całą resztę składników z wyjątkiem malin i dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki muszą się razem dobrze połączyć. Jak pudding chia będzie już dobrze wymieszany, to odstawiamy go na kilka godzin. Najlepiej zrobić go wieczorem i wstawić do lodówki na noc. Rano będzie już gotowy. Na wierzch puddingu kładziemy maliny.
Smacznego!