Pudding chia z brzoskwiniami to propozycja idealna na śniadanie, lunch i deser. Do wyboru, do koloru, można kombinować. Co najlepsze pudding robi się praktycznie sam pozostawiony na kilka godzin w lodówce. Najlepiej przygotowywać go wieczorem, wtedy będziemy mieli pewność, że rano będzie już gotowy. Pudding chia nie tylko pięknie wygląda i smakuje ale co najważniejsze jest zdrowy. Nasiona chia dostarczają nam błonnik, wapń, żelazo, magnez, fosfor i cynk. To chyba dość sporo pozytywnych powodów dla których warto go spróbować.
Do przygotowania 2 porcji puddingu chia z brzoskwiniami potrzeba:
- 45 g nasion chia (1/3 szklanki),
- 250 ml mleka,
- 1/2 laska wanilii,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 3 duże brzoskwinie.
Wykonanie puddingu chia z brzoskwiniami
Nasiona chia zalewamy mlekiem i dokładnie mieszamy. Dodajemy środek z laski wanilii i syrop klonowy. Wszystkie składniki łączymy i wstawiamy do lodówki. Po kilku minutach dobrze jest jeszcze raz przemieszać pudding. Pozostawiony na noc w lodówce stężeje i nabierze gęstej konsystencji. Do przygotowania musu wystarczy widelec lub blender, ponieważ brzoskwinie należy rozgnieść na jednolitą masę. Aby pudding lepiej smakował i ładnie się prezentował można nakładać go do naczynia warstwami, raz nasiona chia, raz mus brzoskwiniowy.
Smacznego!
Jeżeli macie ochotę na pyszny deser, to zdecydowanie polecam Wam waniliowy budyń z kaszy jaglanej z owocami leśnymi.
Wygląda mega. Lubię takie pomarańczowe kolory 😀
Dziękuję 🙂