Waniliowy budyń z kaszy jaglanej to wspaniały deser. Delikatny waniliowy budyń osłodzony daktylami jest niezastąpiony z polewą z owoców leśnych, które swoim lekko kwaśnym smakiem przełamują słodycz budyniu jaglanego tworząc jedną całość. Zajadając się łyżeczką po łyżeczce utwierdziłam się, że nie mogło być lepszej kompozycji i doboru smaków 🙂 Budyń z kaszy jaglanej i owocami leśnymi smakuje tak, jak by jego składniki powstały tylko po to, aby już zawsze występować razem 🙂 Można go podawać jeszcze na ciepło lub po schłodzeniu w lodówce. Oprócz niezwykłego smaku posiada wiele cennych właściwości, z którymi możecie się zapoznać we wpisie kasza jaglana – właściwości królowej kasz. Jeżeli macie ochotę na coś czekoladowego to proponuję spróbować czekoladowy budyń z kaszy jaglanej.
Do przygotowania 3 porcji waniliowego budyniu z kaszy jaglanej z owocami leśnymi potrzeba:
- 100 g kaszy jaglanej (1/2 szklanki),
- 2 i 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 laski wanilii,
- 20 średniej wielkości daktyli,
- 300 g mrożonych owoców leśnych,
- 4 łyżki syropu klonowego.
Wykonanie waniliowego budyniu z kaszy jaglanej z owocami leśnymi
Do zagotowanego mleka wsypujemy kaszę jaglaną. Jeszcze przed dodaniem, kaszę zalewamy zimną wodą, a następnie parzymy gorącą. Dzięki temu kasza nie będzie miała gorzkiego smaku. Gotujemy ją na małym ogniu od 15 do 20 minut. W międzyczasie dodajemy ziarna z laski wanilii i pokrojone na mniejsze kawałki daktyle. Po ugotowaniu kaszę miksujemy na gładką masę za pomocą ręcznego blendera. Nalewamy do naczyń i zabieramy się za przygotowanie polewy z owoców leśnych. Zmrożone owoce wsadzamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. W międzyczasie dodajemy syrop klonowy. Owoce puszczą sporo soków ale dzięki temu później łatwiej połączą się z waniliowym budyniem. Owoce podgrzewamy przez kilka minut, tak aby się rozmroziły i stały polewą. Następnie polewamy je na budyń z kaszy jaglanej i gotowe.
Smacznego!
Jeżeli macie ochotę na pyszny deser, to zdecydowanie polecam Wam waniliowy budyń z kaszy jaglanej z owocami leśnymi.