Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez wypicia świeżej i aromatycznej kawy. Niektórzy piją ją z samego rana inni trochę później do ciastka. Lubimy ją z mlekiem i bez. Kawa zazwyczaj sprawia, że chwila, w której ją pijemy staje się dla nas relaksem i odpoczynkiem. Często również sięgamy po nią w momentach drobnego kryzysu. Dodaje nam energii w chwili, gdy dopada nas zmęczenie i sen podczas codziennych obowiązków w domu i pracy. W takich sytuacjach to właśnie kawę traktujemy jako ostateczną deskę ratunku. A jakie właściwości ma kawa i jaki rodzaj parzenia kawy jest najzdrowszy możecie przeczytać poniżej.
Pozytywne właściwości kawy
- Przede wszystkim kawa kojarzy nam się z pobudzeniem organizmu i dodaniem energii. Przyczynia się do tego zawarta w niej kofeina, która pomaga również lepiej zapamiętywać i ułatwia koncentrację.
- Kofeina zawarta w kawie przyśpiesza metabolizm i może mieć działanie lekko przeczyszczające.
- Ma działanie moczopędne dzięki czemu wspomaga usuwanie toksyn z organizmu.
- Dwie filiżanki kawy dziennie mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu i rozwoju depresji.
- Zawarte w kawie silne antyoksydanty eliminują wolne rodniki i usprawniają mechanizmy obronne. Przeprowadzone badania wykazały, że antyoksydanty mogą przyczynić się do ochrony materiału genetycznego w komórkach i pomóc w ochronie przed niektórymi chorobami nowotworowymi.
- Ostatnie badania wykazały, że niewielkie ilości wypijanej kawy mogą pozytywnie przyczynić się na obniżenie rozwoju choroby Alzheimera i opóźnić wystąpienie choroby Parkinsona.
- Kawa bardzo często dodawana jest do kosmetyków. Kofeina ma działanie ujędrniające, pobudza krążenie krwi i ma pozytywne działanie na rozpad tkanki tłuszczowej. W szczególności polecana jest do walki z cellulitem. W łatwy sposób samodzielnie w domu można zrobić z niej peeling. Dokładny przepis znajdziecie we wpisie domowy peeling kawowy na cellulit. Kofeina równie często dodawana jest do kremów pod oczy, ponieważ ma korzystny wpływ na mikrokrążenie w naczynkach skóry. Przyczynia się do ich rozszerzenia, dzięki czemu usprawnia się przepływ krwi, który w efekcie pomaga zlikwidować cienie pod oczami.
Negatywne właściwości kawy
- Kofeina spożywana w dużych ilościach każdego dnia ma działanie uzależniające. Może być nam ciężko funkcjonować nie dostarczając jej do organizmu. Będziemy odczuwać wtedy duże zmęczenie i chęć wypicia kolejnej kawy.
- Zbyt duże ilości wypijanej kawy każdego dnia mogą mieć negatywny wpływ na pracę serca. Kofeina może przyczynić się do zaburzenia rytmu serca w szczególności jeśli dodatkowo palimy papierosy i prowadzimy stresujący tryb życia.
- Niektóre osoby po wypiciu kawy mogą czuć rozdrażnienie i mieć problem ze skupieniem.
- Osoby z nadciśnieniem powinny kontrolować ilość spożywanej kawy, ponieważ przyczynia się ona do podwyższenia ciśnienia.
- Kawa gotowana i parzona (zalewana wrzątkiem) może przyczynić się do wzrostu złego cholesterolu LDL.
Jaką kawę pić?
Najzdrowszym rodzajem jest kawa filtrowana. Możemy ją otrzymać parząc kawę w ekspresie. Ziarna kawy zawierają związki chemiczne diterpeny, które mogą nieznacznie przyczynić się do zwiększenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Parząc kawę w ekspresie, który ją filtruje, to większość tych związków zostaje w filtrze-bibułce, dzięki czemu nie przedostają się do wypijanej przez nas kawy. Podobnie jest z kawą rozpuszczalną, ona również pozbawiona jest substancji podwyższających poziom cholesterolu. Espresso posiada umiarkowane ilości tych substancji. Natomiast kawa gotowana i parzona (zalewana wrzątkiem w filiżance) zawiera duże ilości diterpenów i może przyczynić się do zwiększenia poziomu cholesterolu. Nie zaleca się pić kawy bezkofeinowej. Naukowcy nie stwierdzili, że sama kofeina przyczynia się do wzrostu poziomu cholesterolu. Pijąc kawę bezkofeinową nie możemy liczyć, że obniży ona nasz poziom cholesterolu. Niestety jest również coraz więcej sygnałów, że kawa bezkofeinowa może być szkodliwa.
Moją ulubioną kawą zdecydowanie jest mokka.