Pudding chia z jogurtem i truskawkami to ostatnio jeden z moich ulubionych deserów pełniących funkcję drugiego śniadania. Wcześniej
przygotowywałam nasiona chia również na mleku w przepisie na pudding chia z brzoskwiniami. Tym razem jednak wykorzystałam jogurt naturalny i nie żałuję, ponieważ i w tej kombinacji pudding chia jest przepyszny.
Do przygotowania 2 porcji puddingu chia z jogurtem i truskawkami potrzeba:
-
45 g nasion chia (1/3 szklanki),
-
duży jogurt naturalny (około 400 g),
-
1/2 laska wanilii,
-
2 łyżki syropu z agawy,
-
250 g truskawek.
Wykonanie puddingu chia z jogurtem i truskawkami
Nasiona chia zalewamy jogurtem naturalnym. Dodajemy syrop z agawy i ziarenka z laski wanilii. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Jogurt naturalny jest zdecydowanie gęstszy od mleka, więc nie ma konieczności aby pudding chia stał całą noc w lodówce, ponieważ gotowy będzie znacznie szybciej. Ja jednak z przyzwyczajenia robię go wieczorem, a rano wyciągam. Truskawki rozgniatamy widelcem. W przypadku mrożonych lekko podgrzewamy w rondelku aby zmiękły. Połowę puddingu wymieszać z 2/3 ilości rozgniecionych truskawek. Dzięki czemu nasiona uzyskają truskawkowy smak i lekko różowy kolor. Część różową nakładamy do połowy naczynia, a na nią pozostawioną część białą puddingu. Samą górę polewamy resztą musu truskawkowego i gotowe.
Smacznego!
Aż trudno w to uwierzyć, że taki pyszny deser może być tak zdrowym i pożywnym posiłkiem.
Próbowaliście już puddingu chia?
świetny deser! 🙂
Dziękuję 🙂