Kasza bulgur wyróżnia się największą zawartością błonnika wśród kasz pszenicznych. W swoim składzie posiada m. in. potas, fosfor i magnez. A co najważniejsze dla osób będących na diecie jest najmniej kaloryczna wśród kasz pszenicznych. Warto zwrócić uwagę na tę wartościową kaszę i włączyć ją do diety. Ja postanowiłam przygotować sałatkę z kaszy bulgur z warzywami. Ten przepis jest dla mnie idealny na drugie śniadanie.
Do przygotowania 2 porcji kaszy bulgur z warzywami potrzeba:
- 1 torebka kaszy bulgur (100 g),
- 1 żółta papryka,
- 2 pomidory,
- 1 czerwona cebula,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżki nasion słonecznika,
- przyprawy: sól, pieprz i mielona słodka papryka.
Wykonanie kaszy bulgur z warzywami
Ugotowaną kaszę bulgur według instrukcji na opakowaniu przesypać do miski. Następnie dodać przyprawy i przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Paprykę, pomidory i cebulę pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać. Przygotowane warzywa połączyć z kaszą bulgur. Na sam koniec wlać oliwę i wsypać nasiona słonecznika. Całość dokładnie wymieszać i gotowe.
Smacznego!
Kasza bulgur ostatnio pojawiła się w nowościach ze zdrową żywnością w biedronce.
Ale to wygląda cudownie <3
Dziękuję 🙂
Polecam. Smacznego.
🙂