Chipsy to chyba jedne z najbardziej lubianych przekąsek. Idealne są do chrupania podczas seansów filmowych, czy leniwych wieczorów na kanapie. Szkoda tylko, że są takie nie zdrowe. Na szczęście coraz większą popularność zyskują chipsy warzywne pieczone w piekarniku. Możemy zrobić je samodzielnie i doprawić ulubionymi przyprawami. Ja zdecydowałam się zrobić zachwalane przez wszystkich chipsy z jarmużu.
Do przygotowania chipsów z jarmużu i słodkiej papryki potrzeba:
- 2 garście liści jarmużu,
- 1 płaska łyżeczka czerwonej słodkiej papryki,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Wykonanie chipsów z jarmużu i słodkiej papryki
Kawałki liści jarmużu wsypujemy do miski. Polewamy oliwą i doprawiamy przyprawami. Dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Liście jarmużu powinny być równomiernie rozłożone, tak aby nie leżały jedne na drugich. Chipsy pieczemy do 10 minut w temperaturze 120C.
Smacznego!
Łatwe i ciekawe.. Spróbowałabym jak smakuje 😉
Polecam! Nie ma to jak przekąska własnej roboty 🙂
Jeszcze nie próbowałam przygotowywać chipsów z jarmużu. Z papryką muszą fajnie smakować:-)
Przedwczoraj jednak suszyłam chipsy z jabłek i gruszek 😉
Polecam spróbować 🙂 Ja z kolei koniecznie muszę zrobić chipsy z jabłek i gruszek 🙂