fbpx

Pączki z różą i lukrem pomarańczowym

Paczki-z-roza

Pączki z różą i lukrem, to chyba taki najbardziej popularny zestaw. Dokładnie też takie pączki chodziły mi po głowie i takie chciałam przygotować. Jednak zamiast zwykłego lukru przygotowałam lukier pomarańczowy. Pączki są przepyszne, ciasto delikatne i puszyste. Nie będę oszukiwać, że przygotujemy je w godzinę, ponieważ ciasto musi zostać odstawione do wyrośnięcia ale zdecydowanie warto poświęcić im trochę czasu. Już za kilka dni tłusty czwartek. Jeżeli macie w planach własne wypieki, to bardzo polecam Wam przepis na te pączki z różą i lukrem pomarańczowym.

Paczki-z-roza

Do przygotowania pączków z różą i lukrem pomarańczowym potrzeba:

Rozczyn:

  • 1 szklanka mleka,

  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,

  • 50 g drożdży (1/2 kostki).

Ciasto:

  • 1 jajko,

  • 3 żółtka,

  • 1 łyżka cukru waniliowego,

  • 4 łyżki cukru trzcinowego,

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,

  • 1/2 kostki roztopionego masła,

  • szczypta soli,

  • marmolada z róży, do nadziewania pączków,

  • olej rzepakowy do smażenia pączków.

Lukier pomarańczowy:

  • 2 łyżeczki skórki z pomarańczy,

  • 2 łyżeczki soku z pomarańczy,

  • 2 łyżeczki cukru pudru.

Wykonanie pączków z różą i lukrem pomarańczowym

Pączki zaczynamy robić od przygotowania rozczynu drożdżowego. Do ciepłego ale nie gorącego mleka dodajemy cukier i rozpuszczamy drożdże. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu na około 15 min. W tym czasie rozpuszczamy masło i zaczynamy przygotowywać resztę ciasta na pączki. Do miski wbijamy jajko i żółtka, dodajemy cukier trzcinowy i waniliowy, a następnie ucieramy z jajkami. Następnie wsypujemy mąkę, szczyptę soli i wlewamy rozczyn drożdżowy. Dokładnie mieszamy, a na sam koniec wlewamy jeszcze ostudzone masło. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Jeżeli będzie zbyt klejące, to dosypujemy jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto na pączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1 cm i wycinamy krążki na pączki. Z powodzeniem można wycinać je zwykłą szklanką. Wycięte pączki można jeszcze przykryć ściereczką i pozostawić na około 15 min, dzięki temu krążki jeszcze trochę urosną. Następnie wyrośnięte krążki trochę rozciągamy i nakładamy na nie odrobinę marmolady z róży. Nakładamy taką ilość aby swobodnie można było pączki skleić, w taki sposób aby się nie otworzyły podczas smażenia. Gotowe pączki z marmoladą w środku dobrze jest jeszcze raz przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut aby pączki ponownie wyrosły. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym oleju. Nie należy ustawiać zbyt dużego gazu, żeby pączki ładnie się usmażyły i nie spaliły. Pączki smażymy chwilę z jednej i z drugiej strony. Jak się zarumienią i uzyskają kolor tradycyjnego pączka, to wyciągamy je z oleju. Pączki najlepiej wyciągać na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Lukier pomarańczowy

Na patelni przez chwilę podsmażamy około jednej łyżeczki pokrojonej w drobną kosteczkę skórki z pomarańczy. Następnie na tarce na drobnych oczkach ucieramy jeszcze około jednej łyżeczki skórki z pomarańczy. Do miseczki wrzucamy świeżą i podsmażoną skórkę. Wlewamy sok z pomarańczy i wsypujemy cukier puder. Mieszamy, jeżeli lukier jest zbyt rzadki, to należy wsypać jeszcze trochę cukru pudru, a jeżeli zbyt gęsty, to trochę więcej soku z pomarańczy. Gotowy lukier rozsmarowujemy na pączkach z różą. Palce lizać!

Smacznego!

Paczki-z-roza

Paczki-z-roza-i-lukrem

Domowe-paczki

Pączki z różą i lukrem pomarańczowym.

Zapraszam Was również do sprawdzenia przepisu na mini pączki oraz pączki pieczone.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Autor

MarciaTime

Mam na imię Marta, urodziłam się i mieszkam w Gdańsku. Jest mi bardzo miło, że mogę Cię gościć na moim blogu. Interesuję się zdrowym i aktywnym stylem życia. Uwielbiam gotować i (czytaj więcej)

Social Media

MarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTime


Przepisy kulinarne