Pieczony chlebek bananowy, to przepyszny słodki chlebek przypominający nawet ciasto. Świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie czy podwieczorek. Można go jeść samego, ponieważ jest naprawdę bardzo dobry ale można również posmarować np. dżemem. Bardzo szybko i prosto się go przygotowuje. Najlepiej smakuje z dojrzałych bananów, a nawet przejrzałych. Jeżeli macie takie banany, które zaczynają robić się już czarne, to w żadnym wypadku ich nie wywalajcie, ponieważ właśnie takie będą najlepsze na chlebek bananowy.
Do przygotowania pieczonego chlebka bananowego potrzeba:
-
3 duże dojrzałe banany,
-
2 jajka,
-
1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego czyli około 3 łyżek,
-
1 szklanka mąki pszennej,
-
1/2 szklanki mąki owsianej,
-
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
-
1/3 szklanki cukru trzcinowego,
-
1 płaska łyżeczka cynamonu,
-
1/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej,
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
-
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
-
szczypta soli,
-
płatki migdałów do posypania.
Wykonanie pieczonego chlebka bananowego
W misce rozgniatamy widelcem banany. Następnie wbijamy jajka i wlewamy roztopiony ale już zimny olej kokosowy. Dodajemy cukier trzcinowy, ekstrakt waniliowy i resztę przypraw. Wszystkie składniki mieszamy razem, a następnie wsypujemy mąki oraz proszek do pieczenia wraz z sodą. Ponownie mieszamy i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Z góry chlebek posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C i pieczemy tak około 50 min do 1 godziny.
Chlebek bananowy piekłam w keksówce o wymiarach 25 x 11,5 cm.
Smacznego!

Pieczony chlebek bananowy.
Zapraszam również do spróbowania przepisu na chlebek dyniowy