Sok z marchwi i jabłka, to chyba najpopularniejszy z domowych soków. Znany na pewno wszystkim ale, czy przez wszystkich wykonywany? Pijmy bo warto, jest źródłem witamin, wzmacnia odporność i dostarcza do organizmu beta-karoten, który mieści się w marchwi. Więcej na temat właściwości beta-karotenu można przeczytać we wpisie dlaczego warto jeść produkty bogate w beta-karoten? Sok z marchwi powinien być wypity zaraz po zrobieniu, żeby nie stracił swoich cennych właściwości.
Do przygotowania jednej porcji soku z marchwi i jabłka potrzeba:
- 5 marchewek,
- 1 jabłko,
- 1 łyżkę soku z cytryny.
Wykonanie soku z marchwi i jabłka
Do przygotowania soku będzie nam potrzebna sokowirówka. Marchew i jabłko myjemy, a następnie obieramy. Wkładamy do sokowirówki. Do powstałego soku wlewamy sok z cytryny i gotowe.
Smacznego!
Sok z marchwi, to samo zdrowie.
Uwielbiam ten smak, ale zamiast z sokowirówki robię taką mieszankę w kielichowym blenderze 🙂 Przy okazji smoothie z marchewki i jabłka mam jeszcze cały z nich błonnik, więc to dodatkowy plus.
Ja na co dzień też preferuję blender (mycie sokowirówki jest dość skomplikowane i czasochłonne) ale raz na jakiś czas dla odmiany naprawdę warto spróbować 🙂