Nie wyobrażam sobie świąt bez kruchych ciastek. Odkąd pamiętam zawsze przed świętami zabieram się za pieczenie i malowanie kruchych ciastek. Jest to tradycja, która doskonale wprowadza mnie w świąteczny nastrój. Przepis z którego zawsze korzystam dostałam od mamy, a moja mama dostała od swojej mamy. Uważam, że rodzinne przepisy zawsze sprawdzają się najlepiej.
Do przygotowania kruchych ciastek potrzeba:
- 1kg mąki,
- kostka margaryny,
- 1 i 1/4 szklanki cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 duże jajka lub 3 małe,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- szczypta soli.
Do przygotowania lukrowej polewy potrzeba:
- cukier puder,
- kakao,
- odrobina wrzątku.
Wykonanie kruchych ciastek
W misce ucieramy margarynę z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Następnie dodajemy śmietanę i sól. Do powstałej masy wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Teraz będzie czas na pobrudzenie rączek, ponieważ ciasto należy wyrobić ręcznie. Jeśli za mocno się klei, to trzeba dosypać jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stole i foremkami wyciskamy ciastka. Kruche ciastka piecze się około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Moje ciastka malowałam polewą lukrową i ozdabiałam kolorowymi cukiereczkami.
Polecam wypróbować również świąteczny przepis na pierniki babci Krysi.
Kruche ciastka na stole, to mój niezbędny coroczny świąteczny element.