fbpx

Świąteczne kruche ciastka

Swiateczne-kruche-ciastka

Nie wyobrażam sobie świąt bez kruchych ciastek. Odkąd pamiętam zawsze przed świętami zabieram się za pieczenie i malowanie kruchych ciastek. Jest to tradycja, która doskonale wprowadza mnie w świąteczny nastrój. Przepis z którego zawsze korzystam dostałam od mamy, a moja mama dostała od swojej mamy. Uważam, że rodzinne przepisy zawsze sprawdzają się najlepiej.

Kruche-ciastka

Do przygotowania kruchych ciastek potrzeba:

  • 1kg mąki,
  • kostka margaryny,
  • 1 i 1/4 szklanki cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 duże jajka lub 3 małe,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • szczypta soli.

Do przygotowania lukrowej polewy potrzeba:

  • cukier puder,
  • kakao,
  • odrobina wrzątku.

Wykonanie kruchych ciastek

W misce ucieramy margarynę z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Następnie dodajemy śmietanę i sól. Do powstałej masy wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Teraz będzie czas na pobrudzenie rączek, ponieważ ciasto należy wyrobić ręcznie. Jeśli za mocno się klei, to trzeba dosypać jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stole i foremkami wyciskamy ciastka. Kruche ciastka piecze się około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Moje ciastka malowałam polewą lukrową i ozdabiałam kolorowymi cukiereczkami.

Polecam wypróbować również świąteczny przepis na pierniki babci Krysi.

Kruche-ciastka-swieta

Kruche ciastka na stole, to mój niezbędny coroczny świąteczny element.

 

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Autor

MarciaTime

Mam na imię Marta, urodziłam się i mieszkam w Gdańsku. Jest mi bardzo miło, że mogę Cię gościć na moim blogu. Interesuję się zdrowym i aktywnym stylem życia. Uwielbiam gotować i (czytaj więcej)

Social Media

MarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTime


Przepisy kulinarne