Co to jest masło klarowane i jak je zrobić?

Maslo-klarowane

Masło klarowane nazywane jest inaczej masłem Ghee. Najłatwiejszym jego wytłumaczeniem jest stwierdzenie, że masło klarowane to inaczej masło oczyszczone, czyli tłuszcz pozbawiony białka i innych substancji. Możemy je kupić w sklepach lub przygotować samodzielnie w domu. Dodane do potraw wzmocni ich smak, aromat, podniesie ich wartość odżywczą i sprawi, że posiłki będą lepiej przyswajalne przez organizm. Samo masło klarowane trawi się łatwiej niż zwykłe masło czy oleje roślinne. Podczas duszenia potraw przyczynia się do zatrzymania witamin zawartych w produktach.

Do czego można wykorzystać masło klarowane?

Praktycznie do wszystkiego, czyli do:

  • smażenia,
  • duszenia,
  • gotowania,
  • pieczenia ciast,
  • sosów.

Jak zrobić masło klarowane?

Masło, które będziemy klarować powinno być dobrej jakości. Do klarowania nie nadają się żadne miksy i najtańsze masła, które zazwyczaj w swoim składzie posiadają sporo środków chemicznych i wody. Masło klarowane uzyskujemy podczas procesu podgrzewania. Dzięki czemu substancje chemiczne w postaci szumu oddzielają się od czystego tłuszczu.

Masło kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka bez przykrycia. Podgrzewamy je na małym ogniu, a następnie gotujemy maksymalnie do 30 min. Nie należy ustawiać zbyt mocnego ognia aby masło nie zaczęło się przypalać. Na powierzchni stopniowo zacznie pojawiać się piana (szum), to właśnie są substancję, których należy się pozbyć delikatnie wyciągając je łyżką.

Szum na powierzchni podgrzewanego masła.

Szum na powierzchni podgrzewanego masła

Po pozbyciu się szumu z powierzchni masła należy chwilę odczekać, aż to, czego nie udało nam się wyciągnąć opadnie na dno garnka, gdzie również znajdziemy pozostałości białka. Teraz powoli możemy czyste masło przelać do naczynia. Jeżeli widzimy, że w dalszym ciągu pływają w nim zanieczyszczenia, to możemy przelać je przez gazę, wtedy będziemy mieć pewność, że w naczyniu otrzymamy tylko czyste masło klarowane. Pozostawiamy je do wystygnięcia, dzięki czemu masło stężeje. Gotowe masło klarowane powinno być przezroczyste i posiadać złoty kolor. Ma dość długi termin przydatności, bez obaw możemy korzystać z niego około miesiąca czasu. Nie ma również konieczności, aby przechowywać je w lodówce.

Maslo klarowane-przygotowanie

Złoty kolor masła klarowanego

 

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl