Ciasto ze śliwkami i kruszonką chodziło za mną od dawna. W końcu nadszedł moment aby je zrobić. Jest bardzo proste w wykonaniu i nie zabierze nam wiele czasu. Na przygotowane ciasto nakładamy jedynie śliwki, których przecież nie musimy obierać ani ucierać na tarce. Wystarczy je umyć i rozkroić aby pozbyć się pestki, a następnie układać na cieście. Idealnie nadadzą się słodkie, jak i kwaśne śliwki, które możemy przecież osłodzić kruszonką.
Do przygotowania ciasta ze śliwkami i kruszonką potrzeba:
Ciasto:
- Kostka masła,
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego,
- 4 jajka,
- 2 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej,
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
- 250 g jogurtu greckiego,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego,
- 1 kg śliwek.
Kruszonka:
- 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego,
- 1/3 kostki masła.
Wykonanie ciasta ze śliwkami i kruszonką
W pierwszej kolejności ucieramy cukier z masłem i jajkami. Następnie dodajemy aromat waniliowy, obie mąki i proszek do pieczenia. Całość mieszamy, a na koniec dokładamy jogurt grecki i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy na blachę. Układamy na nim połówki śliwek i zabieramy się za przygotowanie kruszonki. Do miseczki wsypujemy mąkę, cukier i miękkie masło. Całość ugniatamy widelcem aż składniki się ze sobą połączą. Kiedy otrzymamy kulkę z ciasta, to kruszymy i rwiemy ją na drobne kawałeczki posypując równomiernie ciasto. Ciasto ze śliwkami i kruszonką pieczemy około 45 minut w temperaturze 180C.
Smacznego!