Pieczony schab ze słodką wędzoną papryką

Pieczony-schab-ze-slodka-papryka-wedzonaPieczony schab ze słodką wędzoną papryką, to świetna alternatywa dla kupnych pieczeni i wędlin. Zrobiona własnoręcznie pieczeń zawsze smakuje najlepiej. Przygotowanie tego schabu na szczęście nie wymaga od nas zbyt wiele pracy. Wystarczy zrobić dobrą marynatę i mięso nabiera smaku samo, a później wstawione do piekarnika, również samo się piecze. Dzisiaj zapewne większość z nas spędza czas w kuchni na przygotowywaniu świątecznych dań. Jeżeli brakuje Wam jeszcze jakiegoś pomysłu na potrawę, to proponuję zrobić właśnie ten pieczony schab.

Do przygotowania pieczonego schabu ze słodką wędzoną papryką potrzeba:

  • 1 kg schabu bez kości,

  • 1/2 szklanki octu jabłkowego,

  • 2 łyżki miodu,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 cebulę,

  • 2 małe łyżeczki wędzonej słodkiej papryki,

  • sól,

  • pieprz.

Wykonanie pieczonego schabu ze słodką wędzoną papryką

Najprościej będzie rozpocząć przygotowywanie schabu wieczorem, zaczynając od zrobienia marynaty. Do miski wlewamy ocet jabłkowy, dodajemy miód, słodką wędzoną paprykę, sól i pieprz. Marynatę dokładnie mieszamy i wsadzamy do niej schab. Oblewamy go dokładnie z każdej strony i od góry robimy leciutkie nacięcia tak, aby poukładać na nim kawałki czosnku i cebuli. W tak przygotowanej marynacie schab powinien poleżeć kilka godzin, dlatego najłatwiej zostawić go na całą noc, a rano wstawić do piekarnika. Schab piecze się około 2 godzin w temperaturze 180C. Do pieczenia możemy użyć foliowego rękawa, dzięki niemu schab nie wyschnie. Taka pieczeń świetnie smakuje sama, jak i na kanapce. Na pewno będzie świetnym dodatkiem na Świątecznym stole.

Smacznego!

Pieczony-schab

Pieczony-schab

Pieczony schab ze słodką wędzoną papryką

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

6 Komentarzy

  1. 17 sierpnia 2017    

    Pięknie wygląda! 🙂 bardzo super pomysł aby zastąpić kupowane i przetworzone wędliny na pyszny i świeży, pieczony schab! Niesie to same korzyści: pięknie wygląda, cudownie smakuje, zawsze świeży i najlepszej jakości! Super! 🙂

    • Marta Marta
      17 sierpnia 2017    

      Takie mięsko zrobione własnoręcznie zawsze lepiej smakuje od kupnego 🙂

  2. Seba Seba
    17 sierpnia 2017    

    Ale mega! Podoba mi się 😉

    • Marta Marta
      17 sierpnia 2017    

      Dziękuję 🙂

  3. Ania Ania
    17 sierpnia 2017    

    uwielbiam schab. Ja jeszcze szprycuję słoninką żeby nie byl suchy. mniam

    • Marta Marta
      17 sierpnia 2017    

      Uuuuu to na bogato 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powiadomienia o nowych wpisach prosto na Twój adres e-mail

Social Media

MarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTime