Świąteczne kruche ciastka

Swiateczne-kruche-ciastka

Nie wyobrażam sobie świąt bez kruchych ciastek. Odkąd pamiętam zawsze przed świętami zabieram się za pieczenie i malowanie kruchych ciastek. Jest to tradycja, która doskonale wprowadza mnie w świąteczny nastrój. Przepis z którego zawsze korzystam dostałam od mamy, a moja mama dostała od swojej mamy. Uważam, że rodzinne przepisy zawsze sprawdzają się najlepiej.

Kruche-ciastka

Do przygotowania kruchych ciastek potrzeba:

  • 1kg mąki,
  • kostka margaryny,
  • 1 i 1/4 szklanki cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 duże jajka lub 3 małe,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • szczypta soli.

Do przygotowania lukrowej polewy potrzeba:

  • cukier puder,
  • kakao,
  • odrobina wrzątku.

Wykonanie kruchych ciastek

W misce ucieramy margarynę z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Następnie dodajemy śmietanę i sól. Do powstałej masy wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Teraz będzie czas na pobrudzenie rączek, ponieważ ciasto należy wyrobić ręcznie. Jeśli za mocno się klei, to trzeba dosypać jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stole i foremkami wyciskamy ciastka. Kruche ciastka piecze się około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Moje ciastka malowałam polewą lukrową i ozdabiałam kolorowymi cukiereczkami.

Polecam wypróbować również świąteczny przepis na pierniki babci Krysi.

Kruche-ciastka-swieta

Kruche ciastka na stole, to mój niezbędny coroczny świąteczny element.

 

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl