Pomimo, że tego lata jak na razie upały nas nie rozpieszczają, to jednak warto raz na jakiś czas zjeść chłodnik. Ten z botwinki nie dość, że ma piękny kolor, to jeszcze świetnie smakuje. Jeżeli mamy w domu blender z funkcją szatkownicy do krojenia warzyw, to jego przygotowanie zajmie nam naprawdę chwilę. Potem cała reszta dzieje się już w lodówce, gdyż chłodnik z botwinki musi w niej chwilę postać.
Do przygotowania chłodnika z botwinki potrzeba:
-
400 ml jogurtu greckiego,
-
250 ml soku z buraka,
-
pęczek botwinki z kilkoma burakami,
-
pęczek rzodkiewki
-
ogórek szklarniowy,
-
kilka liści sałaty lodowej,
-
ząbek czosnku,
-
1/2 pęczka kopru,
-
sól.
Wykonanie chłodnika z botwinki
Wszystkie warzywa kroimy na drobne kawałki. Jeżeli macie blender z taką funkcją, to zdecydowanie przyśpieszy całe przygotowanie. Do pokrojonych warzyw wlewamy sok z buraka i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy jogurt grecki i ponownie mieszamy. Teraz chłodnik powinien postać w lodówce minimum przez godzinę. Smaki się przegryzą i będzie pyszny.
Smacznego!
Wygląda pysznie 🙂 Jeszcze nie robiłam w tym roku
Dziękuję 🙂
Przyznam że botwinkę uwilbiamy ale jeszcze jakoś nigdy nie robiłam z nią chlodniku
W takim razie koniecznie musisz spróbować jest bardzo dobry 🙂
Przepysznie się prezentuje 🙂 uwielbiam chłodniki 🙂
Dziękuję 🙂
Pięknie wygląda, szczerze to nie jadłam nigdy żadnego chłodnika.
To koniecznie musisz spróbować 🙂
Uwielbiam przepisy na szybkie i łatwe danie! W tym roku u nas są piekielne upały i taki chłodnik będzie idealny! 🙂
Ja też 🙂 szkoda tylko, że u mnie takich upałów nie ma
Ale mi ochoty na chłodnik narobiłaś. Jestem zachwycony zdjęciami! Świetnie to skomponowałaś!
Dziękuję bardzo 🙂