W okresie jesienno-zimowym odporność organizmu zostaje wystawiona na próbę. Warto jest zwrócić uwagę na kilka rzeczy aby wzmocnić odporność naszego organizmu. Zapewne nikt z nas nie lubi leżeć obłożnie chory w łóżku. Choroba zazwyczaj lubi dopadać nas w najmniej odpowiednim momencie np. w piątek wieczorem przed zaplanowanym już weekendem. W tym wpisie opiszę kilka sposobów, które pomogą nam wzmocnić odporność organizmu.
Warzywa i owoce
Warzywa i owoce powinny być spożywane w dużych ilościach. Przyczyniają się do wzmacniania układu odpornościowego. Zawierają bardzo dużo składników, które poprawiają odporność organizmu np. witamina C i beta-karoten, który podnosi odporność na wirusy i bakterie.
Czosnek
Czosnek zasługuje na wyróżnienie we wzmacnianiu odporności organizmu. Ma silne działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Jeśli czujemy, że nadchodzi przeziębienie i zaczyna nas boleć gardło, to możemy jeszcze się uchronić przed chorobą, jeśli tylko zaczniemy odpowiednio wcześnie jeść czosnek. Zabija on wirusy powodujące przeziębienia i infekcje. A co do bólu gardła, to w tej sprawie pomoże nam regularne picie wody z cytryną.
Cebula
Cebula zawiera substancje przeciwzapalne i wykrztuśne, wzmacnia odporność i jest źródłem witaminy C. Działanie cebuli jest bardzo podobne do działania czosnku. Oba te warzywa są nazywane antybiotykami z właściwościami medycznymi.
Imbir
Imbir niszczy wirusa grypy. Ma działanie rozgrzewające. Z powodzeniem możemy go dodawać do napojów, sałatek, zup i dań.
Natka pietruszki
Natka pietruszki zawiera przeciwutleniacze i mnóstwo witaminy C, która jest niezbędna w walce z przeziębieniem. Pietruszka ma wiele innych pozytywnych właściwości m. in. wzmacnia wzrok i oczyszcza drogi moczowe. Jedząc pęczek pietruszki dziennie w niedługim czasie możemy uzupełnić niedobory żelaza w organizmie. Pietruszka będzie bardzo dobrze smakować w różnego rodzaju koktajlach. Mój ulubiony koktajl do którego dodaję natkę pietruszki, to delikatny koktajl z awokado. Warto również spróbować zielony koktajl ze szpinakiem.
Ostre przyprawy
Ostre przyprawy np. pieprz chili, tabasco i curry powodują zwiększenie wydzielania płynów w drogach oddechowych, dzięki czemu rozrzedza się śluz oskrzelowy i łatwiej będzie go odkrztusić. Osoby, które częściej jedzą ostre potrawy, mają mniejsze skłonności do chorowania na przewlekłe zapalenie oskrzeli. Zalecane jest jeść dania z ostrymi przyprawami trzy razy w tygodniu.
Rosół z kury
Rosół z kury posiada właściwości przeciwzapalne, co sprawia, że jest idealny na przeziębienia i grypę. Dodatkowo wspomaga hamowanie kaszlu i wspaniale rozgrzewa cały nasz organizm. Takie właściwości posiada tylko rosół domowej roboty.
Jogurt naturalny
Jogurt naturalny tworzy barierę ochronną przed szkodliwymi bakteriami, dzięki czemu może wzmocnić odporność organizmu i zapobiec przeziębieniom. Żywe kultury bakterii w jogurcie eliminują również skutki antybiotykoterapii.
Miód
Miód ma bardzo bogaty skład. Zawiera witaminy A, B, C i K oraz minerały m. in. magnez, żelazo, kobalt i mangan, dzięki którym wzmacnia odporność organizmu i pomaga w walce z przeziębieniem. Możemy używać go zamiast cukru słodząc nim napoje i potrawy. Pamiętajmy, żeby kupować miód naturalny, a nie sztuczny.
Sok z malin
Picie soku z malin, to sama przyjemność. Na pewno nie raz słyszeliśmy od naszych babć, że sok z malin jest lekarstwem na przeziębienie. W swoim składzie zawiera potas, magnez i wapno. Kwas salicylowy, który sprzyja poceniu się i obniża gorączkę. Ma również mnóstwo witaminy C, która przy przeziębieniu jest niezbędna.
Macie może jakieś swoje inne sposoby na wzmocnienie odporności?