Kasza bulgur z warzywami

Kasza-bulgur

Kasza bulgur wyróżnia się największą zawartością błonnika wśród kasz pszenicznych. W swoim składzie posiada m. in. potas, fosfor i magnez. A co najważniejsze dla osób będących na diecie jest najmniej kaloryczna wśród kasz pszenicznych. Warto zwrócić uwagę na tę wartościową kaszę i włączyć ją do diety. Ja postanowiłam przygotować sałatkę z kaszy bulgur z warzywami. Ten przepis jest dla mnie idealny na drugie śniadanie.

Do przygotowania 2 porcji kaszy bulgur z warzywami potrzeba:

  • 1 torebka kaszy bulgur (100 g),
  • 1 żółta papryka,
  • 2 pomidory,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki nasion słonecznika,
  • przyprawy: sól, pieprz i mielona słodka papryka.

Wykonanie kaszy bulgur z warzywami

Ugotowaną kaszę bulgur według instrukcji na opakowaniu przesypać do miski. Następnie dodać przyprawy i przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Paprykę, pomidory i cebulę pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać. Przygotowane warzywa połączyć z kaszą bulgur. Na sam koniec wlać oliwę i wsypać nasiona słonecznika. Całość dokładnie wymieszać i gotowe.

Smacznego!

Kasza-bulgur-z-warzywami

Kasza bulgur ostatnio pojawiła się w nowościach ze zdrową żywnością w biedronce.

4 Komentarzy

  1. 10 kwietnia 2016    

    Ale to wygląda cudownie <3

    • Marta Marta
      10 kwietnia 2016    

      Dziękuję 🙂

  2. 11 kwietnia 2016    

    Polecam. Smacznego.

    • Marta Marta
      11 kwietnia 2016    

      🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl