Pełnoziarniste herbatniki w czekoladzie

Herbatniki-w-czekoladzie

Herbatniki to takie ciastka, które mają naprawdę wiele zastosowań. Lubimy je chrupać jako przekąskę, lub zamoczyć w herbacie czy kawie. Herbatniki wykorzystujemy również do ciast i deserów np. jako spód. Ja najbardziej lubię herbatniki w czekoladzie, dlatego też postanowiłam je upiec samodzielnie w trochę zdrowszej wersji.

Do przygotowania pełnoziarnistych herbatników w czekoladzie potrzeba:

  • 150 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady.

Wykonanie pełnoziarnistych herbatników w czekoladzie

W misce ugniatamy na pulchną masę jajko z cukrem i masłem. Następnie wlewamy mleko i łączymy wszystko razem. Na sam koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ugniatamy ciasto. Jeśli będzie za bardzo się kleiło, to należy dosypać jeszcze trochę mąki. Ciasto dość cienko rozwałkowujemy na blacie i wykrajamy herbatniki. Ja swoje wycinałam nożem, a następnie dziurkowałam widelcem. Herbatniki pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 C. Po upieczeniu herbatniki smarujemy czekoladą. Należy ją najpierw rozpuścić w kąpieli wodnej.

Smacznego!

Pelnoziarniste-herbatniki-w-czekoladzie

Pełnoziarniste herbatniki w czekoladzie na prawdę warto spróbować 🙂

 

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl