Ciasto jogurtowe to takie ciasto, które można zrobić zaledwie w kilka chwil. Przepis nie jest skomplikowany i nie wymaga dużej ilości składników. Możemy podawać je z różnymi owocami lub same. Ja uwielbiam na górę ciasta wylać jeszcze trochę jogurtu, a potem dopiero ozdobić owocami. Taka wersja jest dla mnie najsmaczniejsza.
Do przygotowania ciasta jogurtowego z borówkami i bananem potrzeba:
- 3 jajka,
- jogurt grecki 400 g,
- 2/3 szklanki mąki kukurydzianej,
- 3 łyżki cukru pudru trzcinowego,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- laska wanilii,
- szczypta soli,
- borówki (do dekoracji ciasta),
- banan (do dekoracji ciasta).
Wykonanie ciasta jogurtowego z borówkami i bananem
Żółtka oddzielamy od białek i wlewamy do miski. Do żółtek wsypujemy cukier trzcinowy i ucieramy. Dokładamy jogurt grecki i ziarenka z laski wanilii. Następnie wsypujemy mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy, a na sam koniec przekładamy ubitą z białek pianę. Wymieszaną masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jogurtowe pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Ciasto piekłam na tortownicy o średnicy 23 cm.
Ciasto jogurtowe świetnie nadaje się na pyszną przekąskę w ciągu dnia lub na podwieczorek.
Cudowne! 🙂 I te borówki do tego 🙂
Dziękuję 🙂