Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto-ze-sliwkami

Ciasto ze śliwkami i kruszonką chodziło za mną od dawna. W końcu nadszedł moment aby je zrobić. Jest bardzo proste w wykonaniu i nie zabierze nam wiele czasu. Na przygotowane ciasto nakładamy jedynie śliwki, których przecież nie musimy obierać ani ucierać na tarce. Wystarczy je umyć i rozkroić aby pozbyć się pestki, a następnie układać na cieście. Idealnie nadadzą się słodkie, jak i kwaśne śliwki, które możemy przecież osłodzić kruszonką.

Do przygotowania ciasta ze śliwkami i kruszonką potrzeba:

Ciasto:

  • Kostka masła,
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego,
  • 4 jajka,
  • 2 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 250 g jogurtu greckiego,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 1 kg śliwek.

Kruszonka:

  • 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego,
  • 1/3 kostki masła.

Wykonanie ciasta ze śliwkami i kruszonką

W pierwszej kolejności ucieramy cukier z masłem i jajkami. Następnie dodajemy aromat waniliowy, obie mąki i proszek do pieczenia. Całość mieszamy, a na koniec dokładamy jogurt grecki i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy na blachę. Układamy na nim połówki śliwek i zabieramy się za przygotowanie kruszonki. Do miseczki wsypujemy mąkę, cukier i miękkie masło. Całość ugniatamy widelcem aż składniki się ze sobą połączą. Kiedy otrzymamy kulkę z ciasta, to kruszymy i rwiemy ją na drobne kawałeczki posypując równomiernie ciasto. Ciasto ze śliwkami i kruszonką pieczemy około 45 minut w temperaturze 180C.

Smacznego!

Ciasto-ze-sliwkami

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

 

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl