Deser jogurtowy z galaretką i borówkami

Deser-jogurtowy

Deser jogurtowy z galaretką i borówkami to taki deser, który świetnie się nadaje na schłodzenie w upalne dni, jak i na drugie śniadanie czy podwieczorek. Nie potrzebujemy do niego zbyt dużej ilości składników, a jego bazę stanowi jogurt grecki.

Do przygotowania 3 dużych porcji deseru jogurtowego z galaretką i borówkami potrzeba:

  • 1 i 1/2 dużego jogurtu greckiego (około 600 g),
  • 1 galaretka (ja użyłam wiśniowej),
  • 2 łyżki nasion chia,
  • 2 łyżki syropu z agawy,
  • 1/2 laski wanilii,
  • 250 g borówek.

Wykonanie deseru jogurtowego z galaretką i borówkami

W pierwszej kolejności robimy galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Rozlewamy ją do 4 naczyń i odstawiamy do stężenia. Ja galaretkę wstawiłam na noc do lodówki, a resztę deseru przygotowałam na kolejny dzień. Następnie przygotowujemy jogurt (około 300 g). Dodajemy do niego nasionka z laski wanilii, nasiona chia i łyżkę syropu z agawy. Całość mieszamy razem i wylewamy na galaretkę. Galaretkę, którą wlaliśmy do czwartego naczynia kroimy w kostkę. Do każdego deseru na jogurt z nasionami wrzucamy kilka kostek galaretki. Do drugiej części jogurtu, który nam został dodajemy łyżkę syropu z agawy i wsypujemy połowę borówek i lekko je rozgniatamy widelcem. Następnie nakładamy na kostki galaretki. Na sam koniec wsypujemy resztę borówek i gotowe.

Smacznego!

Deser-jogurtowy-z-galaretka

2 Komentarzy

  1. 10 sierpnia 2016    

    Mniam!!! <3

    • Marta Marta
      10 sierpnia 2016    

      Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl