Pastéis de nata najpopularniejsze portugalskie babeczki

Pasteis-de-nata-belem

Pastéis de nata, to najpopularniejsze portugalskie babeczki, które wywodzą się z Lizbony. Wprawdzie kupić je możemy w każdej cukierni w Portugalii, jednak te prawdziwe dostępne są w Lizbonie w Belem, tuż obok Klasztoru Hieronimitów. W kawiarni Pastéis de Belem produkowane są babeczki według oryginalnej i ściśle tajnej receptury od 1837 roku. Smakują wyśmienicie i podawane są jeszcze na ciepło. Ciasto z którego są zrobione przypomina w smaku ciasto francuskie. W środku mają budyń, a od góry posypane są cynamonem i cukrem pudrem. Po prostu niebo w gębie. Wypiekane są w bardzo wysokiej temperaturze, dlatego często są nawet lekko przypalone od góry, co w ogóle nie przeszkadza i nie psuje ich znakomitego smaku. Pastéis de nata, to obowiązkowe ciastka, które musicie spróbować będąc w Portugalii. Mnie tak zasmakowały, że przepis odtwarzałam zaraz po powrocie z Portugalii. Piękną kawiarnię w Belem, w której można kupić pastéis de nata możecie zobaczyć w moim wcześniejszym wpisie co warto zjeść w Portugalii? Kawiarnia jest ogromna, mieści kilka sal i udekorowana jest charakterystycznymi dla Portugalii niebieskimi kafelkami.

Do przygotowania pastéis de nata potrzeba:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego po 300 g,

  • 6 żółtek,

  • 1 i 1/2 szklanki mleka,

  • 2/3 szklanki wody,

  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego,

  • 1 laska cynamonu,

  • 3 łyżki maki pszennej,

  • starta skórka z 1/2 cytryny,

  • cukier puder do posypania,

  • cynamon do posypania.

Z tej ilości składników wyszło mi 16 pastéis de nata

Pasteis-de-nata-lizbona

Wykonanie pastéis de nata najpopularniejszych portugalskich babeczek

Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki i rozwijamy. Następnie wyciągamy papier i ponownie zwijamy w taki sam rulon. Ciasto kroimy na 8 równych części. To samo powtarzamy z drugim ciastem francuskim. Przed nałożeniem ciasta foremki do babeczek możemy wysmarować masłem ale nie jest to konieczne.

Pasteis-de-nata-ciasto-francuskie

Małe kawałki ciasta układamy w foremkach do babeczek. Kawałki ciasta stawiamy pionowo, tak aby od góry było widać ślimaka, jak na zdjęciu poniżej.

Przygotowanie-pasteis-de-nata

Następnie zgniatamy ciasto i rozciągamy na boki foremki, tak aby w całości była wyłożona ciastem.

Do tak przygotowanych foremek wlewamy masę budyniową.

Przygotowanie masy budyniowej

Do garnuszka wlewamy szklankę mleka, wsypujemy otartą skórkę z cytryny i laskę cynamonu. Podgrzewamy aż się zagotuje. W międzyczasie odmierzamy pół szklanki zimnego mleka i wsypujemy do niej 3 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy aby nie było grudek i wlewamy do garnka, jak tylko zagotuje się mleko. Mieszamy na małym ogniu aby nie powstały gródki. W tym samym czasie w drugim garnuszku podgrzewamy 2/3 szklanki wody z 2/3 szklanki cukru trzcinowego. Jak woda się zagotuje, to najlepiej aby kilka minut się pogotowała aby rozpuścił się w niej cały cukier. Słodką wodę powolutku przelewamy do wcześniej przygotowanej masy budyniowej z mleka. Całość mieszamy i łączymy w jednolitą masę. Do innego naczynia wbijamy żółtka i rozkłócamy je, a następnie powoli przelewamy do masy budyniowej i dokładnie mieszamy. Masa budyniowa będzie dość rzadka. Wlewamy ją do wcześniej przygotowanych foremek wypełnionych ciastem francuskim. Mniej więcej do połowy ich wysokości. Wstawiamy do rozgrzanego do 220C piekarnika i pieczemy przez około 15 min. Pastéis de nata mogą być od góry lekko przypieczone.

Smacznego!

Pasteis-de-nata-belem-portugalia

Pasteis-de-nata-przepis-potugalia

Pastéis de nata najpopularniejsze portugalskie babeczki.

Jeżeli macie ochotę poznać trochę więcej informacji na temat Lizbony, to zapraszam Was do wpisu moja fotorelacja z wakacji w Lizbonie.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powiadomienia o nowych wpisach prosto na Twój adres e-mail

Social Media

MarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTime