Zupa krem z batatów

Krem-z-batatow

Z batatów można zrobić chyba wszystko. Zaczynając od pieczonych frytek, a kończąc na orzeźwiających ciastach, co najlepsze do wszystkiego pasują. Ja tym razem zrobiłam zupę krem z batatów. Zupa jest gęsta i rozgrzewająca. Idealnie sprawdzi się na jesienne wieczory. Chociaż teraz pogoda za oknem przypomina raczej wiosnę, to jednak te chłodniejsze dni na pewno jeszcze nadejdą.

Do przygotowania 4 porcji zupy krem z batatów potrzeba:

  • 3 bataty,

  • 1 duża cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 litr bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler, por),

  • 1/2 puszki mleczka kokosowego,

  • 2 cm kawałek imbiru,

  • 1 duża łyżka curry,

  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli,

  • oliwa z oliwek do smażenia.

Wykonanie zupy krem z batatów

W pierwszej kolejności należy wykonać bulion warzywny. Warzywa pokrojone w mniejsze kawałki wrzucamy do wody i gotujemy. Następnie na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule i czosnek oraz starty imbir i przyprawę curry. Jak wszystko się lekko zarumieni, to dodajemy pokrojone w kostkę bataty. Podsmażamy wszystko razem jeszcze przez chwilę, a następnie wlewamy bulion warzywny oraz wsypujemy sól. Gotujemy około 10, 15 minut aż zmiękną bataty. Na sam koniec wlewamy mleczko kokosowe i całość blendujemy na jednolitą masę. Krem z batatów gotowy.

Smacznego!

Zupa-krem-z-batatow

Krem-z-batatów

Zupa krem z batatów.

 

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powiadomienia o nowych wpisach prosto na Twój adres e-mail

Social Media

MarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTime