Clafoutis z malinami robiłam pierwszy raz i bardzo miło zaskoczyłam się. Deser jest lekki, pyszny i niczego mu nie brakuje. Clafoutis jest francuskim deserem. W oryginalnej wersji przygotowuje się go z czereśniami. Jego duża popularność doprowadziła do stworzenia wielu nowych owocowych kompozycji, które dodaje się do tego deseru. Przygotowując moje clafoutis wybrałam maliny i zdecydowałam się na zamianę kilku składników aby deser był bardziej fit.
Do przygotowania clafoutis z malinami w wersji fit potrzeba:
- 2 jajka,
- 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego,
- 1/2 szklanki mleka,
- 125 g jogurtu greckiego (1/2 opakowania),
- 120 g malin.
Wykonanie clafoutis z malinami w wersji fit
Jajka z cukrem trzcinowym i mąką miksujemy na jednolitą i puszystą masę. Następnie wlewamy mleko i jogurt grecki. Całość dokładnie mieszamy. Konsystencja ciasta jest dość rzadka. Naczynia, w których będziemy piec clafoutis najlepiej jest wysmarować masłem i oprószyć lekko mąką. Zapełniamy ciastem około 2/3 pojemności foremek. Na sam koniec wsypujemy maliny. Clafoutis pieczemy od 20 do 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Ten deser wyśmienity jest na ciepło i zimno.
Smacznego!
Clafoutis z malinami to szybki, prosty i wyśmienity deser.
Zgłodniałam 😉 dobrze, że jestem przed śniadaniem. Przepis wydaje się być banalnie prosty i przyjemny w wykonaniu 🙂
Dokładnie, nic skomplikowanego 🙂