fbpx

Deser z mascarpone i truskawkami w wersji fit

Deser-z-mascarpone

Jeżeli, w ogóle można zrobić deser z mascarpone i truskawkami w wersji fit, to przedstawiam Wam moją wersję. A chyba każdy z nas lubi raz na jakiś czas zjeść porządny deser. Ten deser bez serka mascarpone się nie obejdzie ale za to możemy wyszczuplić pozostałe składniki. Ja śmietankę zastąpiłam jogurtem greckim, cukier syropem z agawy, a na dno dałam herbatniki własnej roboty, na które znajdziecie przepis we wpisie pełnoziarniste herbatniki w czekoladzie.

Do przygotowania 3 porcji deseru z mascarpone i truskawkami w wersji fit potrzeba:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 250 g jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki syropu z agawy,
  • 1/2 laski wanilii,
  • 8 herbatników pełnoziarnistych,
  • 200 g truskawek,
  • płatki migdałów (do posypania deseru).

Wykonanie deseru z mascarpone i truskawkami w wersji fit

W pierwszej kolejności przygotowujemy krem z mascarpone i jogurtu greckiego. Oba przekładamy do naczynia, dodajemy syrop z agawy i ziarenka z laski wanilii, a następnie miksujemy na jednolitą masę. Krem wstawiamy do lodówki i w tym czasie przygotowujemy mus z truskawek. Ja wykorzystałam truskawki mrożone. Lekko je podgrzałam aby się rozmroziły i dokładnie pogniotłam widelcem. Deser z mascarpone i truskawkami najlepiej prezentuje się w szklanym naczyniu, wtedy możemy ułożyć go warstwowo i cieszyć się nie tylko jego smakiem ale i pięknym wyglądem. Na dno naczynia wrzucamy pokruszone herbatniki. Ja wykorzystałam pełnoziarniste te własnej roboty. Następnie przekładamy krem z mascarpone i na samą górę mus truskawkowy, który posypujemy płatkami migdałów. Deser jest już gotowy, możemy go skosztować lub, jeśli mamy na tyle silną wolę, to można wstawić jeszcze do lodówki do schłodzenia. Deser smakuje obłędnie, a zjedzony raz na jakiś czas nie zaszkodzi nikomu 🙂

Smacznego!

Deser-z-mascarpone

Deser-z-mascarpone-i-truskawkami

Deser z mascarpone i truskawkami w wersji fit to istne szaleństwo.

8 Komentarzy

  1. 7 maja 2016    

    Uwielbiam takie deserki 🙂 są pyszne 🙂

    • Marta Marta
      7 maja 2016    

      Ten jest naprawdę pyszny, polecam 🙂

  2. Johnny Johnny
    8 maja 2016    

    Muszę spróbować aż ślinka cieknie 🙂

    • Marta Marta
      8 maja 2016    

      Polecam 🙂

  3. Anna Anna
    19 grudnia 2021    

    Na ile porcji/ile sloiczkow jakiej objetosci jest ten przepis?

    • 22 grudnia 2021    

      Przepis jest na 3 porcje. Przygotowywałam deser w słoiczkach, które mają niecałe 300 ml 🙂

  4. Martyna Martyna
    4 stycznia 2022    

    czy krem z serka mascarpone i jogurtu naturalnego gęstego nada się do przełożenia ciasta? Nie jest zbyt rzadki?

    • 4 stycznia 2022    

      Jogurt powoduje, że serek mascarpone nie jest już taki zbity i faktycznie jest trochę rzadszy. Myślę, że możesz spróbować ale daj trochę mniej jogurtu. Te proporcje z przepisu obawiam się, że mogą spowodować, że jednak będzie ten krem trochę rzadki do przełożenia ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Autor

MarciaTime

Mam na imię Marta, urodziłam się i mieszkam w Gdańsku. Jest mi bardzo miło, że mogę Cię gościć na moim blogu. Interesuję się zdrowym i aktywnym stylem życia. Uwielbiam gotować i (czytaj więcej)

Social Media

MarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTime


Przepisy kulinarne