Jeżeli, w ogóle można zrobić deser z mascarpone i truskawkami w wersji fit, to przedstawiam Wam moją wersję. A chyba każdy z nas lubi raz na jakiś czas zjeść porządny deser. Ten deser bez serka mascarpone się nie obejdzie ale za to możemy wyszczuplić pozostałe składniki. Ja śmietankę zastąpiłam jogurtem greckim, cukier syropem z agawy, a na dno dałam herbatniki własnej roboty, na które znajdziecie przepis we wpisie pełnoziarniste herbatniki w czekoladzie.
Do przygotowania 3 porcji deseru z mascarpone i truskawkami w wersji fit potrzeba:
- 250 g serka mascarpone,
- 250 g jogurtu greckiego,
- 2 łyżki syropu z agawy,
- 1/2 laski wanilii,
- 8 herbatników pełnoziarnistych,
- 200 g truskawek,
- płatki migdałów (do posypania deseru).
Wykonanie deseru z mascarpone i truskawkami w wersji fit
W pierwszej kolejności przygotowujemy krem z mascarpone i jogurtu greckiego. Oba przekładamy do naczynia, dodajemy syrop z agawy i ziarenka z laski wanilii, a następnie miksujemy na jednolitą masę. Krem wstawiamy do lodówki i w tym czasie przygotowujemy mus z truskawek. Ja wykorzystałam truskawki mrożone. Lekko je podgrzałam aby się rozmroziły i dokładnie pogniotłam widelcem. Deser z mascarpone i truskawkami najlepiej prezentuje się w szklanym naczyniu, wtedy możemy ułożyć go warstwowo i cieszyć się nie tylko jego smakiem ale i pięknym wyglądem. Na dno naczynia wrzucamy pokruszone herbatniki. Ja wykorzystałam pełnoziarniste te własnej roboty. Następnie przekładamy krem z mascarpone i na samą górę mus truskawkowy, który posypujemy płatkami migdałów. Deser jest już gotowy, możemy go skosztować lub, jeśli mamy na tyle silną wolę, to można wstawić jeszcze do lodówki do schłodzenia. Deser smakuje obłędnie, a zjedzony raz na jakiś czas nie zaszkodzi nikomu 🙂
Smacznego!
Deser z mascarpone i truskawkami w wersji fit to istne szaleństwo.
Uwielbiam takie deserki 🙂 są pyszne 🙂
Ten jest naprawdę pyszny, polecam 🙂
Muszę spróbować aż ślinka cieknie 🙂
Polecam 🙂
Na ile porcji/ile sloiczkow jakiej objetosci jest ten przepis?
Przepis jest na 3 porcje. Przygotowywałam deser w słoiczkach, które mają niecałe 300 ml 🙂
czy krem z serka mascarpone i jogurtu naturalnego gęstego nada się do przełożenia ciasta? Nie jest zbyt rzadki?
Jogurt powoduje, że serek mascarpone nie jest już taki zbity i faktycznie jest trochę rzadszy. Myślę, że możesz spróbować ale daj trochę mniej jogurtu. Te proporcje z przepisu obawiam się, że mogą spowodować, że jednak będzie ten krem trochę rzadki do przełożenia ciasta.