Pieczone owoce pod kruszonką to szybki przepis na pyszny deser. Smakuje wyśmienicie na ciepło, jak i na zimno. W wersji na bogato możemy na górę położyć śmietankę posypaną cynamonem, palce lizać!
Do przygotowania pieczonych owoców pod kruszonką potrzeba:
- 200 g mąki pełnoziarnistej,
- 150 g masła,
- 3 łyżki cukru pudru trzcinowego,
- 2 banany,
- 2 jabłka,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- cynamon,
- śmietanka 30% (wersja na bogato).
Wykonanie pieczonych owoców pod kruszonką
Masło, mąkę i cukier ugniatamy w jednolitą masę. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki. W międzyczasie kroimy banana w plasterki i jabłko na drobne kawałki. Układamy banana na dnie naczynia żaroodpornego, następnie jabłko. Owoce polewamy sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem. Ciasto wyciągamy z lodówki, rwiemy na drobne kawałeczki i układamy na owocach. Naczynie wkładamy do rozgrzanego w 180 stopniach piekarnika i pieczemy około 30 min, aż góra ciasta będzie odpowiednio zarumieniona. Gotowe ciasto będzie świetnym deserem na ciepło i zimno. W wersji na bogato możemy jeszcze ubić śmietankę 30%, nałożyć ją na wierzch ciasta i posypać cynamonem.
Smacznego!
A tak wygląda moje przygotowanie pieczonych owoców pod kruszonką.