Pudding chia to jeden z tych deserów czy tak właściwie posiłków, który może przybrać naprawdę wiele form. Dzięki różnym kombinacjom za każdym razem może smakować inaczej. Świetnie smakuje ten przygotowany na mleku, jak i na jogurcie naturalnym. Polecam spróbować np. pudding chia z jogurtem i truskawkami. Pudding chia w tym przepisie przygotowałam na mleku.
Do przygotowania dwóch porcji puddingu chia z kiwi potrzeba:
- 45 g nasion chia (1/3 szklanki),
- 250 ml mleka,
- 1/2 laski wanilii,
- 2 łyżki miodu,
- 4 kiwi.
Wykonanie puddingu chia z kiwi
Do miseczki wsypujemy nasiona chia, które następnie zalewamy mlekiem. Dodajemy miód i ziarenka z laski wanilii. Całość dokładnie mieszamy tak długo aż wszystkie składniki połączą się. Wstawiamy do lodówki. Po kilku minutach mieszamy pudding jeszcze raz. Pozostawiony na noc w lodówce stężeje do odpowiedniej konsystencji. Na drugi dzień pozostaje nam już tylko dodać kiwi i ładnie nałożyć pudding do pucharków czy szklaneczek. Kiwi możemy pokroić w plastry lub zrobić z niego mus rozgniatając widelcem. Ja skorzystałam z obu opcji. Poniżej zdjęcie mojego puddingu chia z kiwi.
Smacznego!
Pycha!!
🙂