Ślimaki z ciasta francuskiego to idealna przekąska imprezowa. Do przygotowania ślimaków potrzeba tylko dwóch składników i kilku minut na zawinięcie ciasta francuskiego i wstawienie do piekarnika. Ślimaki cieszyły się sławą i powodzeniem już na wielu imprezach. A na pewno są zdrowszą i smaczniejszą przekąską niż chipsy.
Do przygotowania ślimaków z ciasta francuskiego potrzeba:
- ciasto francuskie,
- pesto.
Wykonanie ślimaków z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie kroimy na cztery części i rozsmarowujemy na nich pesto. Następnie kroimy w paski szerokości około 2 centymetrów i zwijamy je w małe ślimaki. Przekąski układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 20 min w temperaturze 200C.
Uwaga! Aromat, który wydobywa się podczas pieczenia ślimaków z ciasta francuskiego może spowodować, że będziemy chcieli zjeść je zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, a na zimno są równie dobre 🙂