To dzisiaj jest ten dzień, urodziny bloga Marcia Time. Dokładnie rok temu na blogu pojawił się pierwszy wpis pod tytułem jakie korzyści dostarcza nam gorzka czekolada? A dlaczego ten wpis dodałam jako pierwszy? Pewnie dlatego, że uwielbiam czekoladę. I właśnie z tej okazji postanowiłam uczcić ten dzień i zrobić tort czekoladowy z wykorzystaniem gorzkiej czekolady. Jak ten czas szybko leci, aż trudno uwierzyć, że minął już rok. Cieszę się bardzo, że jest Was coraz więcej i stale tu zaglądacie. Przez ten czas wiele się nauczyłam i mam nadzieję, że nauczę jeszcze więcej 🙂 Dziękuję Wam i bliskim mi osobom, które wspierały i pomagały w tworzeniu bloga. Poniżej znajdziecie przepis na pyszny tort czekoladowy. Raz na jakiś czas trzeba zaszaleć 🙂
Do przygotowania tortu czekoladowego potrzeba:
Ciasto:
- 4 jajka,
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru trzcinowego,
- 1 kostka masła (200g),
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 4 łyżki kakao,
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g).
Krem czekoladowy:
- śmietanka 36% 500 ml,
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g),
- 1 tabliczka mlecznej czekolady (100g),
- 1/3 kostki masła.
Wykonanie tortu czekoladowego
Ciasto
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej. Do miski wbijamy jajka, dodajemy masło i cukier. Wszystkie składniki razem ucieramy. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Całość dokładnie mieszamy. Na sam koniec wlewamy gorzką czekoladę i łączymy razem z ciastem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią połowę przygotowanego ciasta, które piecze się od 20 do 30 minut w temperaturze 180C. Gotowe ciasto wyciągamy z blachy i wstawiamy do pieczenia drugą część. Oba upieczone ciasta przekrajamy jeszcze na pół.
Krem czekoladowy
Śmietankę 36% podgrzewamy w garnku aż do wrzenia. Następnie dodajemy kostki czekolady i dokładnie wszystko mieszamy. Pozostawiamy do wystygnięcia. Jak krem lekko przestygnie, to dokładamy do niego masło i miksujemy. Gotowy krem wstawiamy do lodówki. Tort składa się z czterech części, pomiędzy każdą z nich nakładamy krem czekoladowy.
Ciasto piekłam na tortownicy o średnicy 23 cm.
Smacznego!
Wszystkiego dobrego na pierwsze urodziny bloga! Wielu lat owocnego blogowania życzę 🙂 Częstuję się pysznym tortem czekoladowym:) Pozdrawiam!
Dziękuję bardzo :)!!!!!!!